Oekraïne moet zijn legereenheden terugtrekken uit de zuidoostelijke gebieden. Dat is volgens de Russische president Vladimir Poetin belangrijk voor een beëindiging van het geweld in het land.

Dat heeft het Russische staatshoofd volgens het Kremlin donderdag gezegd in een telefoongesprek met bondskanselier Angela Merkel van Duitsland.

Alleen wanneer Oekraïne zijn strijdkrachten uit het zuidoosten van het land terugtrekt, kan volgens Poetin een nationale dialoog tot stand komen.

De twee regeringsleiders, die vloeiend elkaars taal spreken, overlegden op initiatief van Merkel met elkaar over de situatie in Oekraïne. De bondskanselier drong er bij Poetin op aan ertoe bij te dragen dat de militaire waarnemers van de OVSE vrijkomen.

De zeven waarnemers, onder wie vier Duitsers, werden vorige week met een inmiddels vrijgelaten Zweedse waarnemer door pro-Russische separatisten in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk gevangengenomen.

Donetsk

In de Oost-Oekraïense stad Donetsk hebben pro-Russische betogers donderdag het gebouw van justitie aangevallen. Oekraïense media berichten dat activisten de bewaking met stenen en vuurwerk bekogelden en dat pogingen werden gedaan om het pand in brand te steken. Aan beide zijden vielen gewonden.

Volgens Russische media werd de politie die het gebouw bewaakte gedwongen schilden en wapenstokken af te geven. Daarna bliezen de politiemensen de aftocht door een "corridor van schande" dat werd gevormd door de actievoerders.

De demonstranten namen het gebouw in bezit en hesen op het dak de vlag van de zelfbenoemde volksrepubliek Donetsk. Voordat de aanvallen plaatsvonden, deden duizenden mensen in de stad mee aan een mars door de stad. In spreekkoren eisten ze de aansluiting bij Rusland.

Activisten houden in Donetsk al weken het gebouw van de regionale overheid bezet.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne