Bij een explosie in een gevangenis in Florida zijn woensdagavond laat zeker twee gedetineerden omgekomen. 

Zo'n 100 tot 150 gevangenen en bewakers raakten gewond, zo hebben de autoriteiten bevestigd. Een deel van het vier verdiepingen tellende pand is ingestort.

"Er heeft hoogstwaarschijnlijk een gasexplosie plaatsgevonden in de centrale registratieruimte van de Escambia County-gevangenis", aldus een woordvoerder van het gelijknamige district.

"Mensen hoorden een ontploffing en roken gas. Er is geen brand uitgebroken.'' De klap was in woningen in verscheidene straten rond de bajes te voelen.

Noodweer

Volgens de gevangenis huisvestte het cellencomplex ongeveer 600 gevangenen waarvan 400 mannen en 200 vrouwen.

"De gewonden zijn onder bewaking naar ziekenhuizen in de omgeving vervoerd. Wie niet gewond is geraakt, wordt naar een van de andere gevangenissen in de omgeving gebracht", aldus een woordvoerster. Voor zover bekend heeft geen enkele crimineel van de gelegenheid gebruikgemaakt om te ontsnappen.

Onderzocht wordt of de gasexplosie te maken heeft met het noodweer dat de afgelopen dagen het zuiden van de Verenigde Staten trof. "Het complex had last van enorme overstromingen als gevolg van de regenval gisteren."