Voor het eerst in 23 jaar demonstreren Russische betogers op de Dag van de Arbeid weer op en om het Rode Plein in Moskou. Ook in andere steden wereldwijd gaan mensen de straat op.

In de Russische hoofdstad lopen donderdag naar schatting meer dan 100.000 mensen van het plein naar het Kremlin. 

Net als in de tijd van de Sovjet-Unie is een parade georganiseerd door vakbonden en stond de werkende man centraal. Er was echter ook aandacht voor de Russische inlijving van de Krim, het schiereiland dat eerder dit jaar nog deel uitmaakte van Oekraïne.

Aangenomen wordt dat president Vladimir Poetin de Dag van de Arbeid aanwendt om de nationalistische gevoelens van de gemiddelde Rus aan te wakkeren. 

Veel mensen hadden Russische vlaggen bij zich of beschreven vaandels met teksten als 'Laten we vakantie vieren op de Krim' en 'Poetin heeft gelijk'. 

Het evenement is niet alleen een kans voor vakbonden om aandacht te vragen voor werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden, maar wordt ook gezien als een teken van opleving van het patriottisme na de omstreden annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. "De Krim behoort voor altijd tot Rusland'', staat op posters.

Volgens vakbondenvertegenwoordiger Michail Sjmakov nemen in heel Rusland ongeveer 2 miljoen Russen deel aan de vieringen. Ook op de Krim laten werknemers van zich horen.

Turkije

In de Turkse stad Istanbul zijn betogers en agenten slaags geraakt. De politie zette traangas en het waterkanon in om te voorkomen dat de demonstranten het Taksimplein in het centrum van de stad bereikten.

Volgens Turkse media zijn tot nu toe meer dan vijftig mensen gewond geraakt. De politie arresteerde 138 mensen.

De autoriteiten hebben alle 1-meibetogingen op het centraal gelegen plein verboden. Alle toegangswegen tot het plein zijn met metalen hekken afgesloten. Over de Bosporus varen minder veerboten en het openbaar vervoer is beperkt.

Ook toeristen ondervinden veel problemen. In de straten rond het plein staat het vol wanhopige buitenlanders die naar hun hotel of naar een bus naar het vliegveld proberen te komen.

Bekijk beelden van de onlusten in Istanbul:

Onlusten

Het Taksimplein was vorig jaar wekenlang het toneel van onlusten. Betogers protesteerden aanvankelijk tegen het kappen van bomen in een parkje bij het plein, die moesten plaatsmaken voor een winkelcentrum. De demonstraties veranderden al snel tot een protest tegen de regering van premier Tayyip Recep Erdogan.

Vakbonden, linkse groepen en andere tegenstanders van de regering hebben tot de betogingen opgeroepen. Rond 05.30 uur verzamelden zich de eerste betogers in de wijken Sisli en Besiktas om naar het 2 kilometer daarvandaan gelegen Taksimplein te trekken.

Volgens de media zet de regering tienduizenden agenten in om te voorkomen dat zij inderdaad in de buurt van het plein komen.

Bij onderzoek in de omgeving van het plein stuitte de politie donderdag op minstens vier handgemaakte bommen en diverse molotovcocktails.

Cambodja

Net als in Turkije is er ook een demonstratieverbod van kracht in Cambodja. In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh kwam de oppositie samen bij het Vrijheidspark, dat was afgezet met prikkeldraad.

De oppositie ligt al maanden in de clinch met de regering over de verkiezingen van vorig jaar. Die werden gewonnen door de partij van de autoritaire premier Hun Sen, maar volgens de oppositie verliep de stembusgang niet eerlijk.

Oppositieleiders spraken de betogers toe en schaarden zich achter hun eis voor een hoger minimumloon voor werknemers in de textielindustrie.

Nadat de sprekers waren vertrokken ging de politie over tot de aanval. Met wapenstokken werd de betoging uiteengeslagen. Volgens mensenrechtenorganisatie Licadho raakten vijf mensen gewond.

Athene

In Athene staken de buschauffeurs donderdag een aantal uren uit protest tegen de harde bezuinigingsmaatregelen en de hoge werkloosheid in Griekenland: ruim een kwart van de beroepsbevolking heeft geen baan.

Ook de dienstregeling van veerboten en treinen is ontregeld. 's Middags zullen verscheidene demonstraties plaatsvinden.

Bangladesh

Ook in Bangladesh gingen duizenden betogers, veelal werknemers uit de textielindustrie, de straat op. Ze eisen dat de eigenaar van een fabriek die vorig jaar instortte, waarbij meer dan 1.100 mensen omkwamen, wordt geëxecuteerd.

De eigenaar, Sohel Rana, zit momenteel vast in afwachting van het onderzoek naar de instorting. Rana's fabriek was zonder de vereiste vergunningen gebouwd. 

Betogingen in Maleisië, Hong Kong en de Filipijnen verliepen gemoedelijk. Ook hier werd opgeroepen tot hogere lonen en betere bescherming voor arbeiders.

1-mei-betogingen

Voor het eerst in 23 jaar demonstreren Russische betogers op de Dag van de Arbeid weer op en om het Rode Plein in Moskou. © AFP
In de Russische hoofdstad lopen donderdag naar schatting meer dan 100.000 mensen van de het plein naar het Kremlin. © AFP
Het evenement is niet alleen een kans voor vakbonden om aandacht te vragen voor werkgelegenheid en arbeidsomstandigheden, maar wordt ook gezien als een teken van opleving van het patriottisme na de omstreden annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim. © AFP
Volgens vakbondenvertegenwoordiger Michail Sjmakov nemen in heel Rusland ongeveer 2 miljoen Russen deel aan de vieringen. Ook op de Krim laten werknemers van zich horen. © AFP
In de Turkse stad Istanbul zijn betogers en agenten slaags geraakt. Volgens Turkse media zijn tot nu toe meer dan 50 mensen gewond geraakt. De politie arresteerde 138 mensen. © ANP
In Turkije zette de politie traangas en het waterkanon in om te voorkomen dat de demonstranten het Taksimplein in het centrum van de stad bereikten. © AFP
De autoriteiten hebben alle 1-meibetogingen op het centraal gelegen plein verboden. Alle toegangswegen tot het plein zijn met metalen hekken afgesloten. Over de Bosporus varen minder veerboten en het openbaar vervoer is beperkt. © AFP
Vakbonden, linkse groepen en andere tegenstanders van de regering hebben tot de betogingen opgeroepen. © AFP
Volgens de media zet de regering tienduizenden agenten in om te voorkomen dat zij inderdaad in de buurt van het Taksimplein komen. © AFP
Ook in andere steden wereldwijd gaan mensen de straat op. In Hong Kong zijn Indonesische werknemers de straat op gegaan met 'maak een einde aan slavernij'-posters. © AFP
1-mei-betoging in Jakarta, Indonesië. © AFP
1-mei-betoging in Antwerpen, België. © AFP
1-mei-betoging in Kuala Lumpur, Maleisië. In Maleisië wordt gedemonstreerd tegen de hoge 'leefkosten'. © AFP
In Taipei (Taiwan) nemen werknemers deel aan een 1-mei-betoging voor betere lonen. © AFP
In Lahore (Pakistan) eisen werknemers betere werkomstandigheden. © AFP