De Oekraïense autoriteiten hebben de militair attaché bij de Russische ambassade in Kiev laten aanhouden op verdenking van spionage.

Dat heeft het Russische persbureau Interfax op gezag van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag gemeld.

De diplomaat is tot persona non grata verklaard en heeft opdracht gekregen het land te verlaten. Volgens het ministerie heeft de man handelingen verricht ''die niet in overeenstemming zijn met zijn diplomatieke status''.

De diplomaat, wiens naam niet wordt genoemd, werd woensdag opgepakt.

Onderhandelingen

De Russsiche minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft donderdag gepleit voor onderhandelingen tussen de Oekraïense regering en de pro-Russsiche separatisten die in het oosten van Oekraïne regeringsgebouwen bezet houden. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zou het overleg moeten leiden.

Rusland denkt dat zo'n dialoog kan worden geregeld, zei de Russische bewindsman volgens de televisiezender Rossiya-24 tijdens zijn bezoek aan Peru.

De separatisten houden sinds vrijdag in de stad Slovjansk zeven OVSE-waarnemers, onder wie vier Duitsers, in gijzeling. Een achtste gijzelaar werd zondag om gezondheidsredenen vrijgelaten.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne