Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft tijdens zijn bezoek aan Washington een inwijdingsceremonie voor een zaailing van de Anne Frank-boom uit Amsterdam bijgewoond.

De bijeenkomst vond plaats op Capitol Hill en was georganiseerd door de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner.

"Deze boom herinnert ons eraan dat we altijd moeten blijven vechten voor gerechtigheid, tolerantie en mensenrechten", aldus Timmermans. Hij noemde de ceremonie "plechtig en ontroerend".

De jonge boom is een nakomeling van de paardenkastanje die voor het raam van Anne Frank bij het Achterhuis stond. In totaal krijgen elf zaailingen een plekje in de Verenigde Staten. Behalve in Washington staan er al bomen in New York, Indiana en Michigan. "Een mooie manier om haar nalatenschap levend te houden", aldus Timmermans.

'Onverbrekelijke band'

Eerder op de dag bracht de minister een bezoek aan de militaire begraafplaats Arlington. Hij eerde daar de Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. In een toespraak stipte hij de "onverbrekelijke band" tussen de VS en Europa aan.

"Die band is sterk door de gedeelde waarden als democratie, het versterken van de rechtsstaat en het verbeteren van de mensenrechten. Maar ook de economische samenwerking en de wens om zo veel mogelijk te handelen en te investeren aan beide zijden van de oceaan, verbinden onze samenlevingen."

Timmermans is voor een driedaags bezoek in Washington om de banden aan te halen en om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.