Gerry Adams, leider van de Noord-Ierse politieke partij Sinn Fein, is gearresteerd in verband met een moord in 1972.

Dat meldt de BBC woensdag.

Adams wordt ondervraagd over de moord op Jean McConville die werd ontvoerd uit haar flat in Belfast en doodgeschoten door de IRA, het Ierse Republikeinse Leger.

Sinn Fein maakte de arrestatie van Adams woensdag bekend. De 65-jarige partijleider liet woensdag weten dat hij onschuldig was aan de dood van de vrouw. Adams zou zich zelf bij de politie hebben gemeld.

De 37-jarige McConville werd destijds voor het oog van haar kinderen meegenomen, omdat ze een informant zou zijn van de Britten. Een officieel onderzoek heeft uitgewezen dat ze dat niet was.

Verdwenen

Ze was een van de Noord-Ieren die tijdens het Noord-Ierse conflict verdwenen. Haar stoffelijke resten werden in 2003 gevonden. Vorige maand werd een voormalige leider van de IRA, Ivor Bell, in staat van beschuldiging gesteld in verband met de moord.

Adams heeft altijd ontkend dat hij lid is geweest van de IRA, die met geweld onafhankelijkheid van Groot-Brittannië nastreefde. In onder andere Britse documenten staat hij echter te boek als prominent lid van de groepering die met geweld Noord-Ierland onafhankelijk wilde maken van Groot-Brittannië.

De nationalistische Sinn Fein wordt gezien als de politieke tak van de IRA en heeft een sterke band met het verboden leger.

In de jaren 70, tijdens de jaren van geweld in Noord-Ierland, werd Adams diverse malen gearresteerd en vastgezet. In 1984 raakte hij zwaargewond door een aanslag door loyalisten, de voorstanders van een Noord-Ierland als onderdeel van Groot-Brittannië.