Aan de misgelopen executie van een moordenaar in de Amerikaanse staat Oklahoma ontbrak het volgens president Barack Obama aan alle vorm van menselijkheid. 

Dat meldt een woordvoerder van het Witte Huis.

De ter dood veroordeelde crimineel Clayton Lockett kreeg een nieuwe gifcocktail van drie stoffen toegediend. Bij de eerste dosis ging het echter mis omdat er een ader was gesprongen. Het effect van het gif werd hierdoor teniet gedaan.

Lockett, die een 19-jarige vrouw neerschoot en levend had begraven, begon te trillen en probeerde zelfs op te staan. De executie werd stopgezet, maar later overleed hij alsnog aan een hartaanval.

Onderzoek

Het Witte Huis zegt dat Obama geen voorstander is van de doodstraf, maar dat hij snapt dat sommige misdaden zo gruwelijk zijn dat de dader niets anders dan de dood verdient. Dat was in het geval van Lockett niet anders.

"Maar dan moet de uitvoering wel op een menselijke manier gebeuren. En in dit geval voldeed de executie niet aan de menselijke normen", aldus de woordvoerder van het Witte Huis.

De gouverneur van Oklahoma heeft opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek.

Uitgesteld

Kinderverkrachter en moordenaar Charles Warner zou na Lockett geëxecuteerd worden met dezelfde gifcocktail. Zijn doodstraf is nu met twee weken uitgesteld.

De advocaat van Warner wil dat de geplande executie langer wordt uitgesteld, zodat er meer duidelijk kan worden over de nieuwe gifcocktail. Oklahoma gaat het voorval onderzoeken.