Door een explosie op een treinstation in de Chinese stad Ürümqi zijn woensdag zeker drie doden gevallen en ongeveer tachtig mensen gewond geraakt.

De aanvallers brachten een bom tot ontploffing en gebruikten ook messen. Dat hebben Chinese staatsmedia gemeld.

Op foto's in media waren bebloede koffers en puin voor het station te zien. De Chinese autoriteiten hebben laten weten dat de situatie ''onder controle'' is.

De Chinese president Xi Jinping drong na de aanslag aan op ''beslissende acties'' tegen ''terroristen''. Volgens hem mogen de autoriteiten ''geen moment verslappen''.

Ürümqi is de hoofdstad van de provincie Xinjiang in het noordwesten van China. President Xi was dinsdag nog in de regio en noemde Xinjiang een ''frontlijn in de strijd tegen terrorisme''. Volgens Xi maken separatistische moslims zich er schuldig aan gewelddadigheden.

Onrust

De onrust in Xinjiang kost geregeld mensenlevens. Xinjiang is de provincie waar de Oeigoeren wonen. Dat is een moslimminderheid die zich door de Chinese autoriteiten onderdrukt voelt.

Volgens de Chinese regering zaten Oeigoeren ook achter de aanval vorige maand in Kunming, in het zuidwesten van China, waarbij 29 mensen werden doodgestoken.

Bekijk beelden: