De Zuid-Koreaanse autoriteiten onderzoeken of de veerboot Sewol, die twee weken geleden is gezonken, te zwaar beladen was of illegaal was verbouwd. 

Te veel vracht of onjuist kluswerk zou het schip kunnen hebben gedestabiliseerd, denkt een team van openbaar aanklagers en politiemensen volgens persbureau Yonhap.

Inmiddels zijn er al 212 lichamen uit het rampschip geborgen en worden negentig passagiers nog altijd vermist. Veel van de slachtoffers zijn middelbare scholieren. Nabestaanden zijn zeer kritisch over de slecht verlopen reddingsoperatie en de slechte informatievoorziening van de regering.

De 15-koppige bemanning is gered, maar werd later opgepakt op verdenking van nalatigheid. De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won stapte afgelopen weekend op vanwege de kritiek op de overheid.

Excuses

Dinsdag ging president Park Geun-hye door het stof en bood excuses aan voor de ramp. Familieleden van de vermiste scholieren nemen hier geen genoegen mee en vinden dat de Zuid-Koreaanse regering de zoektocht te traag afhandelt.

De bergingsoperatie wordt al sinds het begin bemoeilijkt door slecht weer. Toen Park dinsdag een herdenkingsbijeenkomst bezocht, werd ze uitgejouwd door kwade familieleden van de slachtoffers. 

Slechts 174 mensen overleefden de ramp, onder wie 22 van de 29 bemanningsleden.