Pro-Russische separatisten hebben in de Oost-Oekraïense stad Horlivka het regeringsgebouw en het hoofdbureau van politie bezet.

Dit heeft de politie van het Oost-Europese land woensdag laten weten. Volgens plaatselijke media namen tientallen gewapende mannen de gebouwen in.

Horlivka is een stad met zo'n 300.000 inwoners in het district Donetsk. Pro-Russische opstandelingen hebben de afgelopen dagen regeringsgebouwen bezet in diverse plaatsen in Oost-Oekraïne.

Zo kwam het dinsdag in de stad Loehansk opnieuw tot botsingen. Meer dan 2.000 pro-Russische separatisten bestormden het hoofdkwartier van het regionale bestuur met stokken en stenen. Ook gooiden ze rookbommen en molotovcocktails.

Gelet op de ernst van de situatie in Oekraïne heeft president Oleksandr Toertsjinov voor woensdag een vergadering bijeengeroepen van alle regiogouverneurs.

Slovjansk

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte woensdagochtend bekend dat veiligheidstroepen van Oekraïne tijdens een 'antiterreuroperatie' drie wegblokkades bij Slovjansk hebben opgeruimd. 

De wegblokkades werden om 05.00 uur verwijderd. Het gebied eromheen is nu in handen van de Oekraïense regering. De avond ervoor verwijderden veiligheidstroepen al wegblokkades bij Slovjansk en Tsjerkaske.

Oefening

Het leger van Oekraïne oefent woensdagavond in het centrum van de hoofdstad Kiev. In een verklaring op de website van de regering wordt gewaarschuwd dat colonnes militair materieel door de stad zullen rijden en ''oefeningen houden''.

Interim-president Oleksandr Toertsjinov herhaalde woensdag dat het Oekraïense leger paraat is. Hij benadrukte de ''reële dreiging'' van een Russische inval in Oekraïne.

De president benadrukte niet voor het eerst "het realistische gevaar van de Russische Federatie die een landoorlog begint tegen Oekraïne". Toertsjinov heeft maandag alle regiogouverneurs bij elkaar geroepen voor overleg. Hij vreest dat ''het terrorisme zich naar andere regio's verspreidt''.

De Krim

Rusland zegt dat het helemaal geen plannen heeft om na de annexatie van de Krim vorige maand nu ook het oosten van Oekraïne binnen te vallen. Toertsjinov vindt die uitspraak echter geen reden om zijn strijdkrachten minder paraat te laten staan.

''Ik vraag de leiders en degenen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid in deze regio's, om hun inspanningen te verdubbelen.'' Volgens de Oekraïense geheime diensten zit er ''sabotage in de pijplijn''. Desondanks benadrukte Toertsjinov dat hij geen paniek wil zaaien.

De politicus gaf toe dat de veiligheidstroepen de situatie in verscheidene steden in het oosten van Oekraïne niet onder controle hebben. ''Ze zijn absoluut hulpeloos, inderdaad. Sommige eenheden werken zelfs samen met terroristische organisaties.''

OVSE

De Russische VN-ambassadeur noemt de missie van OVSE-waarnemers in het oosten van Oekraïne ''een provocatie van Kiev of - vergeef me - dom''. Dat zei Vitali Tsjoerkin woensdag over de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die informatie verzamelt over de crisis in Oekraïne.

Een aantal waarnemers van de organisatie wordt sinds vrijdag in gijzeling gehouden.

''Hoe kun je deze mensen zonder afspraken in een bus door een dergelijk gebied laten rijden, zonder documenten ter bevestiging van hun status?", vroeg hij zich volgens persbureau ITAR-TASS af. Moskou streeft naar vrijlating van de waarnemers uit de gewelddadige situatie in de stad Slovjansk, aldus Tsjoerkin.

Over het lot van de zeven gevangenen wordt nog altijd onderhandeld. Volgens Vjatsjeslav Ponomarev, de zelfbenoemde burgemeester van het door separatisten bezette Slovjansk, zit daar ''goede vooruitgang'' in.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne