In de Amerikaanse staat Oklahoma is de executie van een kinderverkrachter en moordenaar met twee weken uitgesteld, omdat de strafvoltrekking van een voorganger misging.

De man, eveneens een moordenaar, begon volgens de New York Times hevig te kronkelen terwijl hij na het toedienen van een injectie al bewusteloos was verklaard.

Clayton Lockett en Charles Warner zouden ter dood worden gebracht met een nieuwe gifcocktail van drie stoffen. Na het toedienen van de eerste injectie bij Lockett, een verdovingsmiddel, ging het mis omdat een ader was gesprongen.

De man begon te trillen en probeerde op een gegeven moment zelfs op te staan. Gevangenispersoneel schermde het tafereel met een gordijn af voor aanwezige getuigen en zette de executie stop, maar de man overleed 43 minuten later alsnog aan een hartaanval.

Lockett was veroordeeld tot de doodstraf omdat hij in 1999 en 19-jarige vrouw neerschoot en levend begroef.

Omstreden

De executies waren op voorhand omstreden. De mannen spanden een zaak aan om erachter te komen wat de ingrediënten van de cocktail waren en waar deze vandaan kwamen, waarna het Hooggerechtshof uiteindelijk tot uitstel besloot.

De gouverneur van Oklahoma legde die uitspraak naast zich neer. De executie van Lockett werd wel met een week uitgesteld, waardoor deze op dezelfde dag zou plaatsvinden als die van Warner. De staat gaat nu het nieuwe executieprotocol onderzoeken.

Oklahoma gebruikt een nieuwe gifcocktail omdat famaceutische bedrijven de oude cocktails sinds 2011 niet meer leveren.

Advocaat

De advocaat van Warner wil dat de geplande executie langer wordt uitgesteld, zodat er meer duidelijk kan worden over de nieuwe gifcocktail. Warner is veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van het elf maanden oude dochtertje van zijn toenmalige vriendin in 1997.