De onderhandelingen over het lot van de zeven gevangen OVSE-waarnemers in het oosten van Oekraïne zijn dinsdag toch niet gestaakt.

Volgens de zelfbenoemde burgemeester van de stad Slovjansk, Vjatsjeslav Ponomarev, zit er zelfs ''goede vooruitgang'' in.

Eerder op de dag was er nog dreigende taal van Ponomarev.

Hij weigerde verder te onderhandelen als de EU de sancties tegen Russische topfunctionarissen en Oekraïners niet zou intrekken. In totaal kunnen vijftien mensen sinds dinsdag niet meer bij hun geld dat staat gestald in de Europese Unie. Ook mogen ze voorlopig de 28 Europese lidstaten niet in.

De Russische vicepremier Dmitri Kosak is één van de ongelukkigen. Verder zijn separatisten in Oekraïne de klos onder wie Igor Strelkov, die een vooraanstaande rol speelt bij de rebellie tegen de interim-regering van Oekraïne vanuit de oostelijke stad Slovjansk.

Totdat de sancties opgeheven zouden zijn, mochten Europese vertegenwoordigers niet naar het gebied waar de separatisten de macht in handen hebben. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier bevestigde dinsdagmiddag nog dat de gesprekken over de vrijlating dinsdag niet verder zijn gekomen.

Japan

Na de EU kwam ook Japan met reisverboden omdat het Aziatische land vindt dat Rusland de Oekraïense soevereiniteit schendt. 23 mensen hebben een reisverbod gekregen. Wie dat zijn, is onbekend.

Moskou is verbolgen over de strafmaatregelen. De EU zou Kiev moeten dwingen om met het zuidoosten van Oekraïne te onderhandelen in plaats van nieuwe maatregelen tegen Rusland af te kondigen, vindt Rusland. Ook de Russische gasleverancier Gazprom waarschuwde dinsdag nadrukkelijk dat de Oekraïne-crisis de gasvoorziening aan Europa kan verstoren.

In de Oost-Oekraïense stad Loehansk kwam het dinsdag opnieuw tot botsingen. Meer dan tweeduizend pro-Russische separatisten bestormden het hoofdkwartier van het regionale bestuur met stokken en stenen. Ook gooiden ze rookbommen en molotovcocktails. De lokale politie zou niet hebben ingegrepen.

Na het overheidsgebouw volgde het gebouw van een tv-zender. Ook openden ruim twintig pro-Russische separatisten met automatische wapens het vuur op het hoofdbureau van politie.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne