De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) stuurt een nieuwe missie naar Syrië om onderzoek te doen naar verhalen over aanvallen met chloorgas.

Dit heeft OPCW-directeur-generaal Ahmet Uzümcü dinsdag bekendgemaakt. De Syrische regering heeft al ingestemd met de missie, zo maakte de OPCW dinsdag bekend. 

De verhalen over aanvallen met het chloorgas werden vorige week naar buiten gebracht door activisten in het land. Ooggetuigen zeiden in de hoofdstad Damascus en meer dan tien andere plaatsen tientallen mensen te hebben gezien die stikten of flauwvielen na het inademen van gassen die naar chloor roken.

De dampen waren afkomstig van granaten en zogenoemde bomvaten, oliedrums vol explosieven die door het Syrische luchtmacht worden gebruikt. 

Alle leden van de OPCW hebben hun steun uitgesproken voor de missie. De Verenigde Naties zullen helpen bij de beveiliging van het team dat naar Syrië gaat, zei secretaris-generaal Ban Ki-moon.

'Schokkend'

Ban Ki-moon  noemde de beelden die hij heeft gezien van gifgasgebruik in Syrië, dinsdag ''ten diepste schokkend''.

Hij riep de zes landen, die nog geen lid zijn van de OPCW, op zich bij de ontwapeningsorganisatie in Den Haag aan te sluiten. Het gaat om Angola, Egypte, Israël, Noord-Korea, Myanmar en Zuid-Sudan.

De OPCW kreeg vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede. 29 april is de Dag van Herinnering voor alle slachtoffers van chemische oorlogsvoering. Op die datum in 1997 is de OPCW opgericht met het doel alle chemische wapens de wereld uit te helpen.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië