Gennadi Kernes, de burgemeester van Charkov die maandag werd neergeschoten, is dinsdag geopereerd in Israël.

Dat heeft een ziekenhuis in de Noord-Israëlische stad Haifa bevestigd. Volgens artsen is Kernes' operatie succesvol verlopen. 

Israëlische artsen behandelden de joodse Kernes na de aanval en raadden hem aan het land te verlaten om een medische behandeling in Israël te ondergaan.

Hij kreeg van het Oekraïense openbaar ministerie toestemming om naar het buitenland te reizen. Kernes heeft een strafblad voor diefstal en fraude en wordt beschuldigd van banden met de georganiseerde misdaad en het steunen van separatisten. Hij is een voormalig bondgenoot van de verdreven president Viktor Janoekovitsj. 

Sporten

Kernes werd neergeschoten terwijl hij aan het sporten was. Hij raakte gewond aan zijn borst en buik en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Kernes zou er nog altijd ernstig aan toe zijn, maar zijn toestand is voorlopig stabiel. 

Wie het op Kernes heeft voorzien is nog onduidelijk. Presidentskandidaat Michailo Dobkin, een goede vriend van Kernes, denkt dat aanhangers van de regering in Kiev achter de aanval zitten. De Oekraïense autoriteiten onderzoeken het incident nog.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne