In Bulgarije worden vluchtelingen mishandeld, geweigerd bij de grens en onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest. 

Dat schrijft Human Rights Watch in een rapport dat dinsdag is verschenen.

De Bulgaarse regering wil volgens HRW zo veel mogelijk asielzoekers bij de grens met Turkije weren en zet extra mensen in om dat mogelijk te maken.

De Afghaanse asielzoeker Abdullah werd na het oversteken van de grens meteen in elkaar geslagen door de Bulgaarse grenspolitie. "Daarna bracht de politie mij naar hun leidinggevende, waarna een militair me opnieuw begon te slaan", aldus Abdullah.

"Toen ik op de grond viel bleven mensen me trappen." Abdullah werd daarna terug de grens over naar Turkije gestuurd. De hele reis naar de grens bleven mensen hem slaan.

Grensbeleid

Deze uitgebreide mishandeling is volgens HRW onderdeel van een breder, gewelddadig grensbeleid van Bulgarije. Vluchtelingen worden met geweld het land uitgegooid en degenen die mogen blijven, worden vaak gehuisvest in gebouwen zonder verwarming, ramen en sanitaire voorzieningen.

Ook krijgen asielzoekers vaak te weinig eten en gaat er van alles fout bij het registreren van vluchtelingen en hun families.

'Vluchtelingencrisis'

Volgens HRW hanteert de Bulgaarse regering sinds november een beleid om zo veel mogelijk vluchtelingen bij de Turkse grens tegen te houden. Het land heeft hiervoor 1.500 extra grenswachten aangesteld.

Het merendeel van de vluchtelingen die bij Bulgarije aankloppen voor asiel zijn Syriërs, die het geweld in hun land zijn ontvlucht. De Bulgaarse regering vindt dat het land te veel Syrische asielzoekers moet opvangen en spreekt van een 'vluchtelingencrisis'.

HRW roept de Bulgaarse regering op om het buitensporige geweld tegen vluchtelingen te staken en de omstandigheden in detentiecentra te verbeteren. Ook moeten grenswachten niet langer willekeurig mensen de toegang tot het land weigeren.