Japan heeft inreisverboden opgelegd aan 23 mensen vanwege de Russische opstelling in het Oekraïne-conflict. Het is niet bekend om wie het gaat. 

Volgens Japan is de lijst gebaseerd op die van de Verenigde Staten en de Europese Unie.

De Amerikaanse regering legde maandag nieuwe sancties op aan een aantal Russen, onder wie topman Igor Setsjin van het staatsoliebedrijf Rosneft.

Ook de EU kondigde maatregelen aan tegen mensen die zich mengen in de opstand van Russischgezinde Oost-Oekraïners tegen de prowesterse machthebbers in Kiev.

Volgens Japan schaadt Rusland de Oekraïense soevereiniteit.

Vicepremier

Dinsdag werd bekendgemaakt dat de Europese sancties tegen Rusland een aantal Russische topfunctionarissen en Oekraïners treffen, onder wie vicepremier Dmitri Kosak. 

In totaal staan vijftien mensen op de lijst. Onder hen zijn ook de chef van de Russische generale staf Valeri Gerassimov, het hoofd van de geheime dienst Igor Sergoen, de minister voor de Krim Oleg Saveljov en Loedmila Ivanovna Sjevetsova, de vicevoorzitter van het Russische parlement.

Separatisten

Ook separatisten in Oekraïne zijn het doelwit van de sancties. Het gaat onder meer om Andriy Poergin, de leider van de Volksrepubliek Donetsk, en Igor Strelkov, die een vooraanstaande rol speelt bij de rebellie tegen de interim-regering van Oekraïne vanuit de oostelijke stad Slovjansk.

Topman Igor Setsjin van het staatsoliebedrijf Rosneft is niet getroffen door de Europese sancties. De Amerikaanse regering legde hem maandag wel sancties op.

Zorgen

EU-buitenlandchef Catherine Ashton liet in een verklaring weten dat ze zich grote zorgen maakt over het verslechteren van de veiligheidssituatie in Oekraïne. ''In de afgelopen dagen is een aantal mensen vermoord, verwond of ontvoerd'', aldus Ashton.

Als voorbeelden noemde ze de ontvoering eind vorige week van militaire waarnemers van de Organisatie Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het neerschieten maandag van burgemeester Gennadi Kernes van de Oost-Oekraïense stad Charkov.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne