De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft dinsdag haar excuses aangeboden voor de ramp met de veerboot Sewol.

Het staatshoofd zei dat de regering heeft gefaald in het voorkomen van het drama en heeft geknoeid na afloop. ''Ik maak mijn excuses naar het volk. Ik voel me bezwaard dat zo veel kostbare levens verloren zijn gegaan'', aldus Park.

De ramp met de Sewol, die twee weken geleden zonk, heeft het leven geëist van honderden mensen. Inmiddels zijn ongeveer tweehonderd lichamen geborgen, maar er worden ook nog meer dan honderd mensen vermist. Veel slachtoffers zijn kinderen van een school nabij Seoul.

Premier Chung Hong-won kondigde zondag zijn vertrek aan, vanwege de kritiek die zijn regering kreeg. De informatievoorziening was volgens nabestaanden slecht en de reddingsactie zou niet goed zijn verlopen. De vijftien bemanningsleden zijn opgepakt op verdenking van nalatigheid.

Onderbroek

Inmiddels is beeldmateriaal vrijgegeven van het begin van de reddingsoperatie. Te zien is dat de kapitein als een van de eersten in zijn onderbroek van boord stapt, terwijl het schip aan het kapseizen is.

De reddingswerkers die hem opvangen hebben op dat moment geen idee wie er op hun boot stapt. De kinderen aan boord van het schip kregen het nadrukkelijke advies dat zij in hun hutten moesten blijven.