Het Noord-Koreaanse leger gaat voor de tweede keer in een maand oefenen nabij de maritieme grens in de Gele Zee.

Volgens het ministerie van Defensie in Zuid-Korea heeft de aartsrivaal de plannen, waartoe ook schietoefeningen behoren, dinsdag kenbaar gemaakt.

De Zuid-Koreaanse overheid heeft burgers in de omgeving geadviseerd hun schuilkelders te betrekken, voor het geval er vijandig vuur op zuidelijk grondgebied terechtkomt. Het leger is in opperste staat van paraatheid gebracht en zal terugvuren als het daadwerkelijk tot beschietingen komt. Het zuiden denkt dat Noord-Korea een nieuwe nucleaire test voorbereidt.

Noord-Korea organiseerde eind vorige maand ook al een oefening in het gebied. Dat leidde toen tot een vuurgevecht met Zuid-Korea, omdat artillerievuur van de Noord-Koreanen neerkwam aan de zuidkant van de grens. De Zuid-Koreanen schoten daarop terug richting de vijandige wateren.

Onrustig

In het grensgebied is het vaker onrustig geweest. Zo kwamen er in november 2010 vier mensen om het leven op een Zuid-Koreaans eiland, dat werd beschoten door het noorden.

Enkele maanden daarvoor zonk een Zuid-Koreaans marineschip, waarbij tientallen mensen omkwamen. Beschuldigingen dat het schip getorpedeerd zou zijn, heeft Noord-Korea altijd ontkend.