Hulporganisaties die actief zijn in Syrië hebben kritiek geuit op de Verenigde Naties (VN).

Ze vinden dat ze worden buitengesloten en zeggen dat de VN informatie achterhoudt die van groot belang is om miljoenen mensen hulp te bieden. Dat blijkt uit een brief die enkele organisaties hebben verstuurd en die in handen is van persbureau Reuters.

Volgens de niet-gouvernementele organisaties (NGO's) krijgen veel burgers in oorlogsgebieden niet de hulp die zij nodig hebben, door een gebrek aan coördinatie van de VN. Aan de andere kant worden sommige regio's in Syrië dubbel voorzien van hulpgoederen, omdat de VN de organisaties niet informeert over hulp die zij daar zelf biedt.

De burgeroorlog in Syrië heeft in drie jaar al meer dan 150.000 levens geëist en miljoenen mensen vluchten in het land zelf en naar het buitenland.

Naar schatting negen miljoen mensen hebben hulp nodig, maar dat wordt bemoeilijkt door gevechten tussen rebellen en regeringstroepen, restricties vanuit Damascus en volgens de organisaties dus ook door de VN zelf.

Resolutie

De VN-Veiligheidsraad nam in februari een resolutie aan, die hulptroepen van de VN in staat zou moeten stellen ongehinderd werk te kunnen verrichten in Syrië. De regering van het land stemde daarmee in, maar voert nog altijd een grote controle uit op de goederen die binnenkomen. Dat gebeurt alleen via een post aan de grens met Turkije, waarna veelal aanhangers van president Bashar al-Assad bepalen waar de spullen naartoe gaan.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië