Door een bomaanslag op een Koerdische politieke bijeenkomst in het noordoosten van Irak zijn maandag zeker dertig doden gevallen.

Ook raakten zo'n vijftig mensen gewond bij de aanslag in de stad Khanaqin. Dit is van veiligheidsdiensten in het Arabische land vernomen.

In Irak worden woensdag parlementsverkiezingen gehouden. Op de bijeenkomst in Khanaqin volgden deelnemers de stembusgang van de Iraakse president Jalal Talabani (80), een Koerd.

Op tv was te zien hoe de leider van de Patriottische Unie van Koerdistan zijn stem uitbracht in Duitsland, waar hij na een beroerte medisch wordt behandeld. De dader begaf zich tussen de menigte en blies zichzelf op, zei een agent die zelf een broer bij de aanslag verloor.

Eerder op de dag waren er al zeker 21 doden gevallen door aanslagen op stembureaus rondom Bagdad en in het noorden van het land.

Al-Qaeda

De aanslagen zijn gepleegd door soennitische strijders van de Islamitische Staat van Irak in de Levant (ISIL), een aftakking van al-Qaeda, die zich hadden vermomd als militairen of agenten. Het grootste deel van de bevolking is sjiitisch.

Maandag werd er al gestemd door onder meer militairen, veiligheids- en medisch personeel, gevangenen en expats. Woensdag kan de rest van de 22 miljoen stemgerechtigden naar de stembus.

Het zijn de eerste landelijke verkiezingen sinds de terugtrekking van de Amerikaanse troepen in 2011. Meer dan 9000 kandidaten strijden om 328 zetels in het parlement.