Angela Merkel en Silvio Berlusconi liggen overhoop over de Holocaust. De ex-premier van Italië zei het afgelopen weekeinde dat ''voor de Duitsers de concentratiekampen nooit hebben bestaan''.

De bondskanselier noemde die uitspraak maandag ''absurd'' en ''niet voor commentaar vatbaar''.

Berlusconi's partij Forza Italia (Hup Italië) voert een op anti-Duitse leest geschoeide Europese verkiezingscampagne onder het motto ''Più Italia, meno Germania'' (Meer Italië, minder Duitsland).

Berlusconi deed eerder ongepaste uitspraken over de moord op miljoenen Joden. In 2003 zei hij in het Europees Parlement tegen de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz dat die geknipt was voor de rol van kampbewaker in een film.

De Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europarlement, waar ook de PvdA bij hoort, eiste maandag dat de Europese Volkspartij Forza Italia uitsluit. In die fractie zit nu nog het CDA samen met Berlusconi-aanhangers.

De kandidaat van de Volkspartij om de nieuwe commissievoorzitter te worden, Jean-Claude Juncker, noemde de uitlatingen van Berlusconi ''weerzinwekkend''.

Berlusconi moet zijn woorden onmiddellijk intrekken en excuses aanbieden aan de overlevenden van de Holocaust en aan de burgers van Duitsland, aldus de Luxemburger volgens persbureau ANSA.