Een rechtbank in Londen heeft de befaamde mediagoeroe Max Clifford maandag schuldig bevonden aan seksueel misbruik. 

De rechtbank achtte bewezen dat de 71-jarige media-adviseur zich tussen 1966 en 1984 acht keer heeft vergrepen aan jonge vrouwen en meisjes in de leeftijd van 14 tot 19 jaar, meldt de BBC. In twee zaken werd hij vrijgesproken.

Clifford, die in december 2012 werd aangehouden, geldt als de bekendste Britse mediagoeroe. Hij hielp onder anderen politici van Labour, maar ook muziekproducent en tv-persoonlijkheid Simon Cowell en bokser Muhammad Ali.

Clifford hoort vrijdag tot welke straf hij wordt veroordeeld. In afwachting daarvan is hij op borgtocht vrijgelaten, maar de rechter liet uitdrukkelijk weten dat dat geen aanwijzing is voor de hoogte van de straf.

Clifford had de beschuldigingen tegengesproken. Hij is de eerste die in het kader van Operatie Yewtree is veroordeeld. De Britse politie bracht die op gang na de onthullingen over BBC-presentator Jimmy Savile.

De in 2011 overleden Saville zou in ruim vijftig jaar meer dan tweehonderd seksmisdrijven hebben gepleegd in onder meer BBC-studio's, ziekenhuizen en scholen. Kinderen van 8 jaar behoorden tot zijn slachtoffers.

Bekijk beelden: