De Amerikaanse regering en de Europese Unie hebben nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland.

Volgens de VS houdt Rusland zich niet aan het akkoord dat onlangs werd gesloten om de crisis in Oekraïne te beteugelen.

Amerika legt strafmaatregelen op aan zeven Russische regeringsmedewerkers, onder wie twee personen die nauwe banden hebben met president Vladimir Poetin en zeventien bedrijven die zijn gelinkt aan Poetin.

De tegoeden van de personen en bedrijven worden bevroren. 

Een van de personen die door Amerika wordt bestraft is Igor Setsjin, ook wel "Poetins luitenant" genoemd. Setsjin werkte in het begin van de jaren 90 onder Poetin bij de gemeente Sint Petersburg. Toen Poetin naar Moskou vertrok, nam hij Setsjin met zich mee. Op het Kremlin werkte Setsjin zich met de hulp van Poetin op tot vicepremier. 

Setsjin is topman van het staatsoliebedrijf Rosneft. De koers van het aandeel Rosneft op de beurs in Moskou daalde kort na het bekend worden van het nieuws met 2,1 procent. De waarde van de roebel bleef stabiel. Rosneft zelf wordt op de lijst niet genoemd.

Rostec

Op de lijst van personen staan verder ook topman Sergej Chemezov van het staatstechnologiebedrijf Rostec, generaal Jevgeni Moerov, de vicepremier van Rusland Dmitri Kozak en een naaste medewerker van Poetin, Vjatsjeslav Volodin.

Behalve bedrijven in de energie- en vervoerssector staan ook bedrijven uit de financiële sector op de lijst, zoals de InvestCapitalBank, SMP Bank en de JSB Sobinbank.

Reageren

Rusland noemt de sancties ''walgelijk''. ''Natuurlijk zullen we reageren. Onze maatregelen zullen behoorlijk breed zijn'', zei plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov.

"Het doel is niet om achter Poetin zelf aan te gaan", zei de Amerikaanse president Barack Obama eerder. "We willen invloed uitoefenen op de manier waarop hij denkt over zijn handelen in Oekraïne en hoe dat op lange termijn van invloed kan zijn op de Russische economie." 

De Verenigde Staten verstrekken ook geen exportvergunningen meer voor hoogwaardige technologische goederen die de Russische strijdkrachten zouden versterken. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Handel zullen vergunningen die voor de export naar Rusland van zulke goederen zijn gegeven, intrekken.

Sterker

Obama liet zondag al weten dat de Verenigde Staten steeds sterker komen te staan als Poetin eenmaal inziet dat de wereld zich verenigt tegen Rusland. 

De Europese Unie heeft maandag besloten meer personen te straffen die betrokken zijn bij de onrust in het oosten van Oekraïne. Het zou gaan om Russen die zich mengen in de opstand van Russischgezinde Oost-Oekraïners tegen de prowesterse machthebbers in Kiev.

Dat is maandag van diplomaten in Brussel vernomen. De EU vindt dat Moskou eigenlijk zou moeten helpen bij het verminderen van de spanningen in het buurland, een voormalige Sovjetrepubliek.

Nu dat niet gebeurt, voegen de EU-lidstaten vijftien nieuwe namen toe aan een zwarte lijst, waardoor nu in totaal 48 individuen uit Rusland en Oekraïne worden aangepakt. De betrokkenen op de lijst mogen de EU niet meer in. Ook komen zij niet meer bij hun tegoeden in de 28 lidstaten.

De vijftien nieuwe namen worden dinsdag bekendgemaakt. Naar verluidt zijn er personen bij die behoren tot de directe kring rond de Russische president Vladimir Poetin.

De nieuwe EU-sancties, die de druk op Rusland moeten opvoeren, komen niet onverwacht. Ze waren al aangekondigd na een vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken twee weken geleden in Luxemburg. Ondertussen gaat de Europese Commissie in Brussel verder met het voorbereiden van economische sancties.

'Bezorgd'

Het Russische ministerie van Defensie stelt maandag dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ''diep bezorgd'' zou moeten zijn over de groei van het aantal militairen en militaire voertuigen in het zuidoosten van Oekraïne. 

De Russen zeggen dat er in het zuidoosten van het buurland meer dan 11.000 militairen, 160 tanks, 230 pantservoertuigen en 150 stuks artillerie zijn. Die zouden deel uitmaken van de antiterroristische operatie tegen de pro-Russische separatisten in het oosten en zuiden van Oekraïne die de regering in Kiev heeft ingezet.

Vladimir Poetin

Poetin wil graag Oekraïense wapendeskundigen naar zijn land halen. Zij krijgen een passend salaris en huisvesting, zei hij maandag volgens het persbureau Interfax in de Noord-Russische stad Petrosavodsk. Hij wees erop dat Oekraïne over heel goede specialisten beschikt.

"Wees hartelijk welkom! Wij zullen blij zijn u in Rusland in onze ondernemingen te begroeten'', hield Poetin de Oekraïners voor.

Poetin waarschuwde het buurland de militair-technische samenwerking met Rusland niet te staken. "Een breuk in de betrekkingen met Russische partners zou vermoedelijk in een ramp voor Oekraïne eindigen. Zij hebben geen andere markt. De enige afnemer is de Russische defensie'', zei Poetin.

De Oekraïense vicepremier Vitali Jarema kondigde onlangs aan dat zijn regering de verkoop van wapens en militaire technologie aan Rusland zou onderzoeken.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne