De pro-Russische burgemeester van de Oost-Oekraïense stad Charkov is in zijn rug geschoten. 

Dat meldt AFP op basis van het Russische persbureau Interfax.

De burgemeester, Gennady Kernes, zou zijn beschoten toen hij aan het joggen was. Volgens The Guardian zou hij die ochtend gaan zwemmen. Kernes is met een schotwond in het ziekenhuis opgenomen en dokters zouden "vechten voor zijn leven", meldt RT.com

Kernes was een aanhanger van de verdreven pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Hij heeft zich uitgesproken tegen de revolutie op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev waardoor een prowesterse regering aan de macht kwam.

Volgens The New York Times was Kernes de laatste tijd echter minder hard over zijn pro-Russische standpunten. Hij heeft aangegeven de pro-Russische militanten te verwerpen, en ook niet voor een annexatie van Oekraïens grondgebied te zijn. 

Het is niet bekend waarom en door wie Kernes is neergeschoten. Charkov is de op een na grootste stad in Oekraïne.

Bezet

Gewapende pro-Russische separatisten hebben maandag in het oosten van Oekraïne twee gebouwen bezet.

Eerst namen zij in de stad Kostjantynivka (bij Donetsk) het hoofdbureau van de politie in en later in de ochtend ook het stadhuis.

"Waarschijnlijk eisen zij hetzelfde als in andere steden. Dat scenario blijft hetzelfde: een referendum en een federaal regeringssysteem'', zei een woordvoerder van de regionale overheid van Donetsk.

Rusland, de VS, Oekraïne en de EU spraken anderhalve week geleden in Genève af dat bezette overheidsgebouwen in Oekraïne moesten worden vrijgegeven. Alle "illegale groepen'' moesten de wapens inleveren. Die afspraken zijn tot op heden niet nagekomen.

Locatie Kostjantynivka in Oekraïne:


Grotere kaart weergeven

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne