In Egypte zijn maandag tijdens een massaproces 683 aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. In de zaak tegen 37 aanhangers die eerder al werden veroordeeld, werd de doodstraf bevestigd. 

Dat zegt de Nederlandse advocaat André Seebregts tegen NU.nl. Hij is als waarnemer in Egypte op verzoek van de mensenrechtenorganisatie International Coalition for Freedoms and Rights (ICFR).

Onder de veroordeelden is Broederschapleider Mohammed Badie. Seebregts stelt dat journalisten en waarnemers niet tot de rechtszaal werden toegelaten. Hij omschrijft de situatie bij de rechtbank als "chaotisch": veiligheidstroepen zouden op tanks staan en de mensen bij de rechtszaal intimideren. Mensen bij de rechtbank huilen en schreeuwen. 

De zaak tegen de 683 Moslimbroeders zou al eerder voor de rechter komen, maar omdat advocaten van de beklaagden wegens gebrek aan vertrouwen in de rechter niet op de zitting verschenen, werd de zaak aangehouden tot maandag.

Seebregts benadrukt dat de beklaagden zich niet hebben kunnen verdedigen, omdat de advocaten eerder niet bij de rechtszaak aanwezig waren en nu slechts de uitspraak van de rechter konden aanhoren. De advocaten kregen een boete opgelegd omdat ze niet bij de eerste zitting aanwezig waren. 

Mursi

De veroordeelde aanhangers van de afgezette president Mohammed Mursi stonden onder meer terecht voor de aanval op een politiebureau tijdens de demonstraties in Egypte in 2013. 

Aanleiding voor de demonstraties was de gewelddadige wijze waarop de veiligheidsdiensten na de val van Mursi protestkampen van de Broederschap uiteensloegen. Dat geweld kostte op 14 augustus aan honderden mensen het leven.

Waarnemer

Seebregts stelt dat de rechter in het proces omstreden is, omdat hij eerder politiemensen heeft vrijgesproken die ervan werden verdacht demonstranten te hebben gedood tijdens de protesten van 2011.

Eind maart veroordeelde een Egyptische rechtbank al 529 leden van de Moslimbroederschap ter dood. De Moslimbroeders zouden schuldig zijn aan het vermoorden van een hoge politiefunctionaris en het aanvallen van agenten. Maandag oordeelde de rechter dat 37 van die veroordeelden definitief de doodstraf krijgen, terwijl de anderen lange gevangenisstraffen opgelegd kregen. 

Seebregts vernam van een van de advocaten dat de rechter aan de officier zou hebben gevraagd of hij tegen het oordeel in beroep kon gaan, omdat de straf in zijn ogen nog "te mild" is.

Grootmoefti

Over iedere doodstraf moet de Egyptische grootmoefti zich uitspreken. Die moet nu nog een oordeel vellen over de zaak tegen de 683 Moslimbroeders die maandag zijn veroordeeld, maar hij heeft zich al gebogen over de 529 doodvonnissen die eerder werden uitgesproken.

Op 21 juni volgt de definitieve uitspraak van de rechter in de zaak tegen de 683 Moslimbroeders.