Nederlandse automobilisten worden in het buitenland steeds meer gecontroleerd op het gebruik van drugs. Zelfs een jointje dat weken geleden is gerookt, kan tot forse boetes leiden. 

Dat zegt Mireille Detrixhe van juridische dienstverlener DAS maandag in Metro. Ze zegt dat DAS steeds meer verzoeken krijgt voor hulp.

"Er is sinds een aantal jaren een duidelijke toename te zien van het aantal vragen en meldingen door strenger beleid en meer controles'', zegt ze. Volgens haar worden vooral Nederlanders extra gecontroleerd omdat het in het buitenland bekend is dat softdrugs in Nederland worden gedoogd. ''De Nederlandse kentekens worden er zo uitgepikt."

''Ook als een jointje weken geleden is gerookt, kan door bloedonderzoek het gebruik van softdrugs worden aangetoond met een fikse boete tot gevolg.'' Volgens haar controleren vooral de Zuid-Duitse deelstaten streng. Maar ook in andere delen van Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland worden Nederlandse chauffeurs regelmatig gecontroleerd op het gebruik van softdrugs.

Verder krijgt DAS steeds meer meldingen over controles van vrachtwagenchauffeurs. ''Die worden voortdurend gecontroleerd en voor van alles en nog wat bekeurd. Vooral overtredingen van de rusttijden worden zwaar bestraft.''