De Verenigde Staten en de Filipijnen hebben maandag een pact ondertekend, dat Amerikaanse troepen, schepen en vliegtuigen de komende tien jaar toegang geeft tot militaire bases in het Aziatische land.

De Filipijnse minister van Defensie Voltaire Gazmin en de Amerikaanse ambassadeur Philip Goldberg ondertekenden het verdrag.

De overeenkomst werd officieel beklonken kort voordat de Amerikaanse president Barack Obama in de hoofdstad Manilla arriveerde. Het bezoek vormt voor Obama het slotstuk van een reis door Azië, die het Amerikaanse staatshoofd eerder al in Japan, Zuid-Korea en Maleisië bracht.

Obama onderstreepte na besprekingen met zijn Filipijnse ambtgenoot Benigno Aquino in de Filipijnse hoofdstad dat het verdrag de veiligheid van de Filipijnen vergroot, maar niet is bedoeld als reactie op de groeiende militaire macht van China.

''Wij willen onze mogelijkheden vergroten, zodat we bijvoorbeeld bij een natuurramp snel kunnen antwoorden'', zei Obama. De Filipijnen werden vorig jaar november getroffen door de tyfoon Haiyan, die aan meer dan 6000 mensen het leven kostte en de onderkomens van 5 miljoen mensen beschadigde of totaal verwoestte.

''Ons doel is niet om een tegenaanval tegen China in te zetten of dat land in bedwang te houden. Ons doel is te waarborgen dat internationale regels en normen in acht worden genomen en dat gaat ook op voor geschillen over de zee'', zei Obama.

Bemiddeling

De Verenigde Staten steunen de Filipijnen in hun streven naar bemiddeling in de geschillen met buurlanden over de Zuid-Chinese Zee, een belangrijke scheepvaartroute die naar wordt aangenomen rijk is aan delfstoffen.

De Filipijnen werden vorig jaar november getroffen door de tyfoon Haiyan, die aan meer dan zesduizend mensen het leven kostte en de onderkomens van vijf miljoen mensen verwoestte of in ieder geval beschadigde.