De Macedonische conservatieve partij VMRO-DPMNE van premier Nikola Gruevski heeft de parlements- en presidentsverkiezingen gewonnen. 

De partij riep zichzelf al snel uit tot winnaar van de stembusgang en de tellingen van de kiescommissie bevestigen de zege.

De oppositie van het Balkanland liet weten de uitslag niet te erkennen. Zoran Zaev, de leider van de grootste oppositiepartij SDSM, beschuldigde de regerende coalitie van Gruevski ervan ''het hele staatssysteem te misbruiken'' en dat belastinggeld gebruikt zou zijn om de herverkiezing veilig te stellen.

Volgens hem zal ook de rest van de oppositie de uitslagen niet erkennen. Zaev stelde dat er sprake was van bedreigingen, chantage en massale omkoping van kiezers.

Rond de regering heerste ondertussen euforie. ''Ik kan zeggen dat ons vaderland in veilige handen is. Nikola Gruevski blijft premier en ik kan ook vertellen dat Gjorge Ivanov president blijft'', zei een hoge partijfunctionaris tegen verslaggevers. De verkiezingswinst van de premier was al voorspeld in de peilingen.