Een van de acht waarnemers die vrijdag door pro-Rusissche separatisten in het oosten van Oekraïne werden opgepakt, is zondag om gezondheidsredenen vrijgelaten.

Dat heeft een woordvoerster van de separatisten gezegd.

Er zijn volgens haar geen plannen om de gevangenhouding van de andere zeven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op te heffen.

De overige militaire waarnemers verkeren in goede gezondheid, aldus een van de waarnemers op een door de separatisten georganiseerde persconferentie.

De Duitse waarnemer kolonel Axel Schneider zei dat hijzelf en de andere waarnemers niet zijn mishandeld en dat niemand ziek is geworden.

Oproep

Didier Burkhalter, topman van de OVSE, heeft pro-Russische separatisten in Oekraïne opgeroepen gegijzelde waarnemers vrij te laten. De Zwitser noemt de vrijlating van een Zweed, wegens gezondheidsredenen, een stap in de goede richting, maar hij wil dat ook de resterende zeven gijzelaars vrijkomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier een oproep richting Rusland en nu volgt ook de OVSE zelf. ''De veiligheid van internationale waarnemers moet te allen tijde gegarandeerd worden'', zo luidt de verklaring van Burkhalter, in zijn thuisland buitenlandminister.

Spionage

De waarnemers die opereerden onder de vlag van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), worden beschuldigd van spionage voor de NAVO. Behalve de Zweed zijn het vier Duitsers, een Tsjech, een Pool en een Deen.

De separatisten verdenken de waarnemers ervan te spioneren voor de NAVO. Ze hadden volgens de zelfbenoemde burgemeester van Slovjansk, Vjatsjeslav Ponomarev, gemarkeerde militaire kaarten van Slovjansk en munitie bij zich

Bekijk beelden van de persconferentie:

Gasten

"Wij zijn geen krijgsgevangenen, we zijn gasten van Ponomarev'', zei Schneider. "We hopen uit de grond van ons hart dat we zo snel mogelijk worden vrijgelaten.'' Hij voegde eraan toe dat de separatisten hun veiligheid hebben gegarandeerd.

De waarnemer heeft geen aanwijzingen dat de OVSE-medewerkers snel worden vrijgelaten. Ze zijn vrijdag opgepakt. Het zijn vier Duitsers, een Tsjech, een Deen, een Pool en een Zweed.

Afgeraden

Intussen heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken Duitsers met klem afgeraden naar het oosten van Oekraïne te reizen. Het ministerie wees erop dat de situatie in het gebied momenteel zeer gespannen is.

Volgens Berlijn lopen vooral journalisten in Oost-Oekraïne het risico om door pro-Russische separatisten te worden gevangengenomen.

De OVSE heeft een team gestuurd om te onderhandelen over de vrijlating van de waarnemers.

Voor Nederlanders gold al een aangescherpt reisadvies voor het oosten van Oekraïne. Sinds 11 april ontraadt het ministerie van Buitenlandse Zaken alle reizen naar dat gebied.

Bekijk beelden van de gevangenen:

Bezet

Honderden pro-Russische separatisten hebben zondag het kantoor van de regionale staatstelevisie in de Oost-Oekraïense stad Donetsk bezet. Dat hebben lokale media gemeld.

De bezetters trokken een van de grote toegangsdeuren omver en gingen het gebouw binnen, waar zij een spandoek van de door hen uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk ontvouwden.

De agenten die het gebouw bewaakten, gingen weg zonder hen iets in de weg te leggen zoals te zien was op beelden die via internet werden verspreid. "Donetsk is een Russische stad.''

"De Krim, Donbass (de provincie waarvan Donetsk de hoofdstad is), Rusland'' en "Rusland, Rusland'', schreeuwden de separatisten.

Een zegsman van de bezetters zei dat het personeel van het station nog in het gebouw is en dat het snel naar huis zal worden gestuurd.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne