Dino Bouterse probeerde een basis voor de terroristische organisatie Hezbollah op te zetten en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU. 

Dit blijkt uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA.

Dino wordt vervolgd voor het helpen opzetten van een basis van de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname.

Dit met als doel dat Hezbollah daarvandaan gewelddadige acties tegen Amerika zou kunnen voorbereiden en uitvoeren. Ook is Bouterse aangeklaagd voor wapenhandel en cocaïnesmokkel naar de VS.

Leider

De Surinaamse president Desi Bouterse benoemde zijn zoon Dino volgens eigen zeggen in 2010 als leider van de zwaar bewapende CTU (Counter Terreur Unit). Pas toen Dino eind augustus vorig jaar werd opgepakt in Panama, is dit opeens door de perschef van het Kabinet van de President ontkend.

Uit de aanklacht blijkt dat op 1 februari 2013 twee infiltranten van de DEA op bezoek komen bij Dino in Suriname. Zij geven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In dit gesprek geeft Bouterse jr. aan dat hij hen kan ''faciliteren'' bij drugssmokkel en het kopen van wapens.

Smokkelen

28 juni vorig jaar bezoeken de Amerikaanse infiltranten Dino Bouterse in zijn kantoor. Er wordt gesproken over het smokkelen van 450 kilo cocaïne naar de VS. Dino haalt uit een kluis een pakketje van een kilo. Handlanger Quincy M. geeft aan dat het is behandeld met chemicaliën waardoor ''de honden op de luchthaven het niet kunnen ruiken''.

Vervolgens pakt Bouterse een raketwerper uit zijn kluis en geeft die aan een van de DEA-agenten. ''Het is een Law'', zegt Dino. Een licht anti-tankwapen.

Basis

In juli overlegt hij in Suriname een paar keer met Amerikaanse agenten over het opzetten van een basis voor de terroristische organisatie Hezbollah in Suriname. Eind juli reist hij naar Griekenland om met zijn contacten concrete plannen te maken.

De vermeende Hezbollahbaas vertelt dat zijn organisatie tegen de Amerikanen vecht. ''Je hebt ingestemd om onze jongens te ontvangen, zodat ze kunnen worden getraind en dat ze kunnen blijven voor later uit te voeren operaties. Ga je akkoord?'', vraagt de infiltrant. ''Ja'', antwoordt Bouterse.

Het gaat om een eerste groep van dertig tot zestig mensen. Er wordt huisvesting en bewaking voor ze geregeld, laat Bouterse weten. Ook kunnen volgens hem valse paspoorten worden verstrekt.

Levenslang

De undercoveragent vraagt of Dino Bouterse ook speciale wapens kan leveren zoals luchtdoelraketten, propellergranaten en explosieven. Dino: ''Ik heb twee maanden nodig. Dan kan ik je een lijst geven van wat we kunnen leveren.''

Dino Bouterse wordt op basis van de infiltratieactie augustus vorig jaar op verzoek van de Amerikanen in Panama gearresteerd. Tijdens zijn voorgeleiding begin september in New York ontkende hij schuld. De zoon van de Surinaamse president hangt levenslang in de VS boven zijn hoofd.

'VS jaagt ook in Suriname op criminelen'