President Park Geun-hye van Zuid-Korea heeft zondag het ontslag van premier Chung Hong-won aanvaard. De politicus is opgestapt wegens de kritiek die zijn regering heeft gekregen na de ramp met de veerboot Sewol.

De Sewol zonk anderhalve week geleden op weg naar het eiland Jeju. Honderden mensen kwamen om. Er zijn inmiddels 187 lichamen geborgen en nog 115 mensen worden vermist.

De president heeft nog niet aangegeven, wanneer zij een opvolger van de 69-jarige Chung benoemt. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap blijft de premier aan totdat de crisis rond de scheepsramp voorbij is.

De regering kreeg felle kritiek van familieleden van opvarenden, die vinden dat de reddingsactie niet goed verloopt en de informatievoorziening slecht is. Volgens nabestaanden kwam de reddingsoperatie veel te traag op gang en bovendien stuurde de overheid een foutief bericht de wereld in dat alle scholieren waren gered.

School

De meeste slachtoffers zijn leerlingen van een school nabij Seoul, die hun schoolvakantie op Jeju wilden vieren. Zij zouden het advies hebben gekregen in hun hutten te blijven toen de veerboot kapseisde.

Toen Chung en Park na de ramp een bezoek brachten aan de nabestaanden, werden zij beiden uitgejouwd. Chung kreeg ook waterflessen naar zijn hoofd geslingerd en werd belaagd door boze mensen.

''Verantwoordelijkheid nemen en opstappen is het enige juiste dat ik kan doen. Aanblijven als premier zou een te zware last zijn voor de regering'', zei Chung tijdens een korte persconferentie. ''Namens de regering bied ik mijn excuses aan voor de vele problemen, van het niet kunnen voorkomen van de ramp tot de afhandeling ervan.''

Inmiddels zitten vijftien bemanningsleden van de Sewol vast. De laatste vier medewerkers werden zaterdag opgepakt op verdenking van nalatigheid. Over de oorzaak van de ramp bestaat nog veel onduidelijkheid.