Onder het oog van vele honderdduizenden mensen heeft paus Franciscus zondag in het Vaticaan de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig verklaard. 

Met de twee heiligverklaringen komt het aantal heilige pausen uit de 20e eeuw op drie. Pius X (1903-1914) werd eerder al heilig verklaard.

Ook emeritus paus Benedictus XVI was zondag op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan aanwezig bij de plechtigheid. Toen de in het wit geklede Benedictus bij de mis verscheen, brak er een luid applaus uit.

Het was de tweede keer sinds zijn aftreden in februari vorig jaar dat de Duitse emeritus paus, opvolger van de nu heilige Johannes Paulus II, aan een officiële plechtigheid in het Vaticaan deelnam. In februari was hij bij het zogeheten consistorie, de bijeenkomst van nieuwe kardinalen.

Nadat Franciscus de twee pausen heilig had verklaard, werden relieken (overblijfselen) van de twee pausen naar het altaar gebracht. Bij Johannes XXIII ging het om een stukje van zijn huid, dat van hem was afgenomen, toen zijn lichaam na zijn zaligverklaring in 2000 van de crypte van de St. Pieter naar de begane grond werd gebracht.

Een vrouw uit Costa Rica bracht vaatwerk met druppels bloed van Johannes Paulus II naar het altaar. De kerk heeft erkend dat zij op voorspraak van de paus van een ongeneeslijke ziekte is genezen. Door dat wonder werd de heiligverklaring van Johannes Paulus II mogelijk.

Drukte

Honderdduizenden mensen uit de hele wereld hadden zich op het plein verzameld voor de heiligverklaring. De politie opende omstreeks 5.30 uur de hekken naar het plein.

Een aantal mensen had toen al ruim twaalf uur in de rij gestaan op de weg die naar het Vaticaan leidt. Enkele gelovigen zeiden dat ze staand konden slapen, omdat de mensen zo dicht op elkaar stonden.

In totaal zijn tussen de 500.000 en 1 miljoen gelovigen naar Rome gereisd om de heiligverklaring bij te wonen. Vooral uit Polen zijn duizenden mensen naar de Italiaanse hoofdstad gekomen om getuige te zijn van de plechtigheid. 

Namens Nederland woont minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken de ceremonie bij.

Tussenpaus

Johannes XXIII, die als Angelo Roncalli op 25 november 1881 in Sotto il Monte in het noorden van Italië was geboren, werd in oktober 1958 tot paus gekozen. Wegens zijn hoge leeftijd werd verwacht dat hij een tussenpaus zou zijn, maar hij zou als de paus van de vernieuwing de geschiedenis ingaan.

Dat kwam door zijn besluit het Tweede Vaticaans Concilie bijeen te roepen, een vergadering van alle bisschoppen die de Rooms-Katholieke Kerk bij de tijd moest brengen. Het Concilie besloot onder meer tot invoering van de mis in de volkstaal in plaats van het Latijn. Johannes stierf in 1963.

Progressief

De Pool Johannes Paulus II bestuurde de kerk van oktober 1978 tot zijn dood in april 2005. Nog nooit is een paus zo snel heilig geworden. De paus paarde progressieve denkbeelden op economisch vlak aan behoudende inzichten op het gebied van de ethiek.

Hij was een fel tegenstander van onder meer kunstmatige voorbehoedmiddelen, abortus en euthanasie.

Bekijk beelden:

Achtergrond: Paus Johannes Paulus II in recordtijd heilig verklaard

Heiligverklaring pausen in Rome

Honderdduizenden mensen hebben zich zondagochtend verzameld op het Sint-Pietersplein Rome voor de heiligverklaring van de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II. © AFP
De politie opende zondagmorgen omstreeks 5.30 uur de hekken naar het plein. Een aantal mensen had toen al ruim twaalf uur in de rij gestaan op de weg die naar het Vaticaan leidt. © AFP
Paus Franciscus verklaart de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig. © AFP
Paus Franciscus tijdens de heiligverklaring. © AFP
Paus Franciscus en Floribeth Mora, die door paus Johannes Paulus II genezen zou zijn van een hersenaandoening, tijdens de plechtigheid. © AFP
Nonnen wachten op het Sint-Pietersplein in afwachting van de heiligverklaring. © AFP
Een man met een Congolese vlag wacht op de plechtigheid. © AFP
Een aantal mensen had zondagochtend al ruim twaalf uur in de rij gestaan op de weg die naar het Vaticaan leidt. © AFP
Gelovigen met vlaggen van Venezuela en Argentinië op het Sint-Pietersplein. © AFP
Vooral uit Polen zijn duizenden mensen naar de Italiaanse hoofdstad gekomen om getuige te zijn van de plechtigheid, die door paus Franciscus wordt geleid. © AFP
Een vrouw met een beeldje van paus Johannes Paulus II op het Sint-Pietersplein. © AFP
Nonnen met afbeeldingen van paus Johannes Paulus II op hun kleding arriveren op het Sint-Pietersplein. © AFP
Een priester inspecteert de zaal in de Sint-Pietersbasiliek. © AFP
Bloemen sieren het plein voor de Sint-Pietersbasiliek. © AFP
Floribeth Mora, een vrouw uit Costa Rica die beweert dat paus Johannes Paulus II bij haar een ernstige hersenaandoening heeft genezen, arriveert bij de plechtigheid in Rome samen met haar man. © AFP
Een kardinaal maakt een foto vlak voor de ceremonie bij de Sint-Pietersbasiliek. © AFP
Paus emeritus Benedictus XVI (rechts) arriveert bij de plechtigheid in Rome. © AFP
De Spaanse koningin Sofia bij de heiligverklaring in Rome. © AFP
Tussen de 500.000 en 1 miljoen gelovigen zijn naar Rome gereisd om zondag de heiligverklaring van de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II bij te wonen. © AFP
Vooral uit Polen zijn duizenden mensen naar de Italiaanse hoofdstad gereisd om getuige te zijn van de plechtigheid, die door paus Franciscus wordt geleid. © AFP
Met de twee heiligverklaringen komt het aantal heilige pausen uit de twintigste eeuw op drie. © AFP
Mensen vieren met elkaar in Rome de heiligverklaring van paus Johannes XXIII en paus Johannes Paulus II. © AFP
Gelovigen dragen een doek mee met daarop een afbeelding van paus Johannes Paulus II. © ANP
Een grote massa is bijeen op het Piazza Navona in Rome. © ANP
Honderdduizenden mensen hebben zich verzameld op het Sint-Pietersplein. © ANP