De Zuid-Koreaanse premier Chung Hong-won heeft zijn ontslag aangeboden.

De politicus stapt op vanwege de kritiek die zijn regering krijgt na de ramp met de veerboot Sewol. Die zonk twee weken geleden op weg naar het eiland Jeju. Honderden mensen kwamen om.

Er zijn inmiddels 187 lichamen geborgen en nog 115 mensen worden vermist. Slechts 174 mensen hebben de ramp overleefd. 

Zuid-Korea kreeg felle kritiek van familieleden van opvarenden, die vinden dat de reddingsactie niet goed verloopt en de informatievoorziening slecht is. Volgens nabestaanden kwam de reddingsoperatie veel te traag op gang en bovendien stuurde de overheid een foutief bericht de wereld in dat alle scholieren waren gered.

De meeste slachtoffers zijn leerlingen van een school nabij Seoul, die hun schoolvakantie op Jeju wilden vieren. Zij zouden het advies hebben gekregen in hun hutten te blijven toen de veerboot kapseisde.

Toen Chung en president Park Geun-hye na de ramp een bezoek brachten aan de nabestaanden, werden zij beiden uitgejouwd. Chung kreeg ook waterflessen naar zijn hoofd geslingerd en werd belaagd door boze mensen.

Excuses

''Verantwoordelijkheid nemen en opstappen is het enige juiste dat ik kan doen. Aanblijven als premier zou een te zware last zijn voor de regering'', zei Chung tijdens een korte persconferentie. ''Namens de regering bied ik mijn excuses aan voor de vele problemen, van het niet kunnen voorkomen van de ramp tot de afhandeling ervan.''

President Park moet het ontslag van Chung nog wel accepteren. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt dat zij na het maken van ''grondige afwegingen'' zal beslissen of ze meegaat met de wens van Chung of hem aan zijn mandaat houdt.

Bemanningsleden

Alle vijftien bemanningsleden van de veerboot zitten vast. Ook de vier laatste medewerkers op de veerboot zijn zaterdag opgepakt op verdenking van dood door nalatigheid, meldde de aanklager.

De kapitein en tien anderen zaten al vast. Onderzoekers proberen vast te stellen of de boot, die 476 mensen vervoerde, te snel of abnormaal keerde.

Ruim honderd duikers zoeken nog altijd in het scheepswrak, maar de zware weersomstandigheden bemoeilijken de zoektocht.