Oekraïne heeft de watervoorziening van het vasteland naar schiereiland de Krim afgesloten. Het belangrijkste kanaal op het schiereiland is daardoor zo goed als droog komen te staan.

Dat melden Oekraïense en Russische media zaterdag. 

Het water dat door het kanaal hoort te lopen komt van de rivier de Dnipro. Oekraïne zou begin vorige week al zijn begonnen met stapsgewijze afbouw van de watertoevoer. 

Het is niet duidelijk waarom de toevoer is stopgezet; volgens de autoriteiten op de Krim heeft het schiereiland een geldige overeenkomst met Oekraïne.

Drinkwater

Het tekort aan water kan voor problemen zorgen in de landbouw en de drinkwatervoorziening. 85 procent van het schiereiland is volgens de Russische autoriteiten op het schiereiland afhankelijk van het water uit het kanaal.

De Krim werd medio maart door Rusland ingelijfd. De Oekraïense interim-regering erkent de inname van het schiereiland niet.

Gasdoorvoer

De Russische minister Aleksandr Novak van Energie en Aleksei Miller van Gazprom hebben zaterdag met enkele gasafnemers om de tafel gezeten om te praten over de gasdoorvoer in Oekraïne. Rusland benadrukte dat het gas door Oekraïne zal blijven stromen, meldde persbureau Interfax.

Vertegenwoordigers van Bosnië en Herzegovina, Moldavië en Macedonië waren bij de gesprekken aanwezig.

De landen spraken hun zorgen uit over het mogelijk dichtdraaien van de gaskraan vanwege de schulden die Oekraïne bij Rusland heeft uitstaan. Zij vrezen dat Oekraïne de eigen ondergrondse gasvoorraden aanvult en de verplichtingen van doorvoer niet meer nakomt of de doorvoer afbouwt.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne