De separatisten die vrijdag acht militaire waarnemers van de OVSE in de Oekraïense stad Slovjansk oppakten, willen een gevangenenruil.

De OVSE heeft zaterdag een team gestuurd om te onderhandelen over vrijlating van de waarnemers.

De separatistische groep wil vooral dat Pavel Goebarev, gouverneur van de Volksrepubliek Donetsk, op vrije voeten komt.

Dat zei leider Denis Poesjilin van de zelfverklaarde republiek zaterdag. Hij treedt als onderhandelaar op.

De separatisten verdenken de waarnemers ervan te spioneren voor de NAVO. Volgens de zelfbenoemde burgemeester van Slovjansk, Vjatsjeslav Ponomarev, hadden de waarnemers gemarkeerde militaire kaarten van Slovjansk en munitie bij zich.

Dat meldt persbureau RIA Novosti.

Maatregelen

De pro-Russische Goebarev, die onderdeel zou kunnen worden van een gevangenenruil, werd begin maart in Donetsk gearresteerd door de Oekraïense veiligheidsdienst SBU. Hij wordt verdacht van het bevorderen van separatisme en het illegaal grijpen van de macht.

Rusland maakte zaterdag bekend maatregelen te nemen tegen het vasthouden van de waarnemers. Zij zijn in Oekraïne op uitnodiging van de interimregering in Kiev.

Het zijn vier Duitsers, een Tsjech, een Deen, een Pool en een Zweed. Duitsland en Tsjechië hebben opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van de waarnemers. Duitsland heeft een crisisraad bijeen geroepen om een oplossing voor het probleem te zoeken.

Militairen

Met de OVSE-waarnemers zijn ook vier vermeende militairen van het Oekraïense leger opgepakt. Poesjilin liet weten dat alle gevangenen goed worden behandeld, maar de Oekraïense veiligheidsdiensten spreken dat tegen.

Een van de gevangenen zou medische hulp nodig hebben. Ze worden volgens Oekraïne vastgehouden in ''onmenselijke omstandigheden'' in de ''kelder van het hoofdkwartier van de terroristen''.

Oekraïense veiligheidsdiensten beschuldigen Rusland ervan de ontvoering van de waarnemers te hebben gepland en gecoördineerd. De ''terroristen'' in Oekraïne zouden de gevangenen gebruiken als ''menselijk schild''.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne