De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde Noord-Korea dat de Verenigde Staten niet zullen aarzelen om militair in te grijpen om hun bondgenoten te beschermen.

Noord-Korea dreigt met een vierde kernproef. Obama denkt met andere landen na over meer sancties tegen het al geïsoleerde land, aldus AP.

"De verplichting die de VS heeft om de veiligheid in Zuid-Korea te waarborgen, wordt enkel sterker bij het horen van dreigementen en aggressie", zei de president tegen bijna dertig duizend Amerikaanse soldaten die in Zuid-Korea gestationeerd zijn.

De webpagina 38 North schrijft dat op satellietbeelden van woensdag uitzonderlijk meer beweging te zien is rondom de ingang van de vermoedelijke proeflocatie voor nucleaire wapens. Zo zouden er voertuigen rijden en is er materieel zichtbaar.

Obama reageerde daarop dat iedereen bedreigingen kan uiten in de vorm van een leger verplaatsen. "Iedereen kan een raket laten zien. Dat maakt iemand echter niet sterk", aldus de president.

Toerist

​In Noord-Korea zit sinds twee weken een 24-jarige Amerikaanse toerist vast vanwege een ''grove schending van de rechtsorde". Dat maakt het communistische land bekend.

Volgens Noord-Korea wilde de man, Miller Matthew Todd, op 10 april het land binnenkomen voor een rondreis. Hij scheurde echter plotseling zijn visum in stukken en schreeuwde dat hij asiel wilde in Noord-Korea. Daarop werd hij opgepakt en sindsdien zit hij vast.

De Verenigde Staten hebben geen diplomatieke banden met Noord-Korea en laten zich door de Zweedse ambassade vertegenwoordigen in de zaak.