Russische vliegtuigen zijn de afgelopen 24 uur diverse malen het luchtruim van Oekraïne binnengevlogen.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag verklaard.

Waar en wanneer dat precies is gebeurd, is niet duidelijk. Het Pentagon gaf geen details vrij over de Russische acties, maar riep het land wel op onmiddellijk ''stappen te ondernemen om de situatie te de-escaleren''.

Het Russische leger is sinds donderdag bezig met een grote oefening bij de grens met Oekraïne. Volgens de autoriteiten in Kiev zijn grondtroepen de grens deze week tot op één kilometer genaderd.

Oekraïne liet weten dat het iedere overschrijding van de grens door Russische militairen zal opvatten als een invasie. ''We zullen de aanvallers vernietigen'', zei de chef-staf.

Decentraliseren

De Oekraïense plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken Danilo Loebkivski zegt dat de regering meer macht gaat geven aan de regionale autoriteiten. Daarmee wordt de regering meer gedecentraliseerd.

''We willen het doen zoals andere landen dat ook hebben gedaan. In de regio's zelf zal worden besloten welke straten worden aangelegd en waar geld wordt geïnvesteerd'', zei hij.

Minderheden zullen volgens de bewindsman meer zeggenschap krijgen. De burgers krijgen meer te zeggen en niemand zal worden onderdrukt, aldus de minister.

Sancties

De Europese Unie en de Verenigde Staten komen maandag met nieuwe sancties tegen Rusland, vanwege de crisissituatie in Oekraïne. Bronnen die bij de besluitvorming betrokken zijn, hebben dat vrijdag gezegd tegen persbureau Reuters.

Europa zou vijftien mensen gaan aanpakken die verantwoordelijk worden gehouden voor de onrust in Oekraïne. Op de lijst van de Amerikanen zouden onder anderen vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin staan. Wat de maatregelen precies inhouden, is niet bekend.

De sancties, die door het westen al waren aangekondigd, worden naar verluidt alleen uitgesteld als de Russen hun steun aan pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne intrekken. Moskou ontkent echter die groepen te ondersteunen.

G7

De G7, de belangrijkste industrielanden, maakte kort daarna in een verklaring bekend dat ook de afzonderlijke leden met sancties komen. De G7 prees Oekraïne voor de terughoudendheid waarmee het land reageert op de separatisten, die gebouwen in het oosten bezetten.

Rusland, dat tot voor kort nog tot het overlegorgaan (G8) behoorde, doet in de ogen van de G7 niets om afspraken, die onlangs in Genève zijn gemaakt, na te leven. ''Integendeel, het heeft de spanningen verder doen escaleren door zorgwekkende retoriek en bedreigende militaire bewegingen bij de Oekraïense grens'', zo staat in de verklaring.

Ook de G7-landen komen op zijn vroegst maandag met sancties, die de landen afzonderlijk mogen bepalen. ''Vanwege de urgentie van vreedzame presidentsverkiezingen volgende maand, willen we snel gerichte maatregelen nemen.''

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne