De Zuid-Koreaanse overheid heeft bevestigd dat de lichamen van sommige passagiers die zijn omgekomen bij de ramp met de veerboot Sewol, naar de verkeerde families zijn gestuurd.

Dat meldt de Engelse krant The Guardian vrijdag.

Eerder deze week meldden Koreaanse media al dat sommige families niet het lichaam van een overleden familielid, maar van een onbekende hadden gekregen. In sommige gevallen werd de fout pas ontdekt nadat het stoffelijk overschot al naar een rouwcentrum was overgebracht.

Volgens de autoriteiten in Zuid-Korea zijn de fouten veroorzaakt doordat sommige lichamen die uit het schip zijn gehaald, verkeerd zijn geïdentificeerd. Om hoeveel gevallen het gaat, is niet gezegd.

De Koreaanse overheid heeft inmiddels maatregelen aangekondigd om te voorkomen dat dergelijke fouten nog vaker voorkomen. Zo worden families vanaf nu pas definitief met overledenen herenigd wanneer uit DNA-tests en onderzoek aan gebit en vingerafdrukken onomstotelijk is komen vast te staan dat het om familieleden gaat.

Dodental

Meer dan driehonderd mensen, waarvan de meerderheid scholieren, kwamen vorige week vermoedelijk om het leven door de ramp met de veerbot Sewol. Duikers hebben inmiddels 183 lichamen uit het schip verwijderd. 119 mensen worden nog vermist.

De oorzaak voor de ramp is nog onduidelijk. Elf bemanningsleden zijn gearresteerd, onder wie de 69-jarige kapitein Lee Joon-seok. Hij is beschuldigd van onder meer het verlaten van het schip en nalatigheid.