Gewapende separatisten hebben in de Oost-Oekraïense stad Slavjansk militaire waarnemers gegijzeld die onder de vlag van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) opereren. 

Dat heeft de OVSE bevestigd naar aanleiding van een bericht van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev.

In eerste instantie werd door het ministerie gemeld dat het om waarnemers van de OVSE ging. Volgens de OVSE is echter al haar personeel geteld en in veiligheid.

De waarnemers die gegijzeld zijn, zijn militaire waarnemers die op uitnodiging van Oekraïne in dat land zijn. Zij opereren onder de vlag van de OVSE, maar maken officieel geen deel uit van de organisatie.

Spion

Volgens een leider van de pro-Russische separatisten zit er een Oekraïense spion tussen de waarnemers van de OVSE en zijn de waarnemers daarom staande gehouden.

Volgens het Duitse ministerie van Defensie bestaat de groep uit Duitse militairen, een Duitse tolk en militaire waarnemers uit Tsjechië, Polen, Zweden en Denemarken.

Spanning

Vrijdag liep de spanning tussen Oekraïne en Rusland nog hoger op. Volgens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek is Rusland is uit op het ontketenen van een Derde Wereldoorlog. 

Volgens Jatsenjoek wil de Russische president Vladimir Poetin door Oekraïne militair en politiek te bezetten een conflict creëren dat zich over de rest van Europa zal verspreiden, zo meldt persbureau Reuters

"De Tweede Wereldoorlog is nog niet vergeten door de wereld. Maar Rusland wil de Derde Wereldoorlog nu al beginnen", zei Jatsenjoek. "Pogingen om een militair conflict te beginnen in Oekraïne zullen leiden tot een conflict in heel Europa."

"We doen een oproep aan de internationale gemeenschap tot vereniging en verzet tegen de agressie van Rusland."

Boeten

Rusland liet vrijdag weten dat Oekraïne zal boeten voor de Oekraïense legeroperatie in het oosten van het land. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken sprak van een ''bloedige misdaad''.

''Kiev voert een oorlog tegen het eigen volk. Degenen die het leger hiertoe hebben aangezet zullen hiervoor de prijs betalen en terechtstaan'', aldus Lavrov.

Druk

De operatie van het Oekraïense leger tegen separatisten gaat ondanks de Russische druk gewoon door. Avakov ontkende dat Oekraïense leger zijn ''antiterreuroperatie'' bij Slavjansk donderdag stillegde vanwege Russische dreigementen.

''Er is geen onderbreking in verband met de dreiging van een invasie door het Russische leger'', aldus de minister. Volgens hem heeft het Oekraïense leger voldoende middelen om de actie 24 uur per dag door te zetten.

Oefeningen

Russische militairen zijn tijdens oefeningen vlakbij de grens met Oekraïne gekomen, maar zijn die niet overgestoken. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie Michailo Koval vrijdag gezegd.

Volgens Koval naderde een Russische colonne de grens deze week tot op minder dan een kilometer. Aan de oefeningen deden ook vliegtuigen mee. 

De minister zei erbij dat het Oekraïense leger klaar is om "iedere Russische agressie af te slaan".

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft Poetin gewezen op het akkoord dat vorige week werd gesloten over Oekraïne.

De woordvoerder van Merkel stelde dat Rusland de pro-Russische militanten moet vertellen dat zij hun wapens neer moeten leggen. Het gedrag van Rusland is volgens Merkel "ontzettend teleurstellend". 

Strafhof

Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof (ICC) opent een onderzoek naar mogelijke misdaden in Oekraïne. Dit heeft het hof in Den Haag vrijdag bekendgemaakt.

Het hof kijkt vooralsnog alleen naar de periode van 21 november tot 22 februari. In die periode trad de inmiddels afgezette president Viktor Janoekovitsj hard op tegen betogers, met tientallen doden als gevolg.

Oekraïne heeft het Internationaal Strafhof speciaal gevraagd de laatste fase van het Janoekovitsj-bewind te onderzoeken. Het Oost-Europese land is niet aangesloten bij het ICC. Daarom kan dat nog niets doen aan mogelijke misdaden van het nieuwe bewind of van Russische troepen, zolang Oekraïne geen lid wordt. Op deze mogelijkheid tot 'selectief winkelen' is veel kritiek onder kenners en diplomaten.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne