Het Westen heeft vrijdag gedreigd met nieuwe sancties als Moskou niet inbindt in het conflict met Oekraïne. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelde Rusland nieuwe strafmaatregelen in het vooruitzicht na haar ontmoeting met de Poolse president Donald Tusk.

Eerder op de dag dreigde de Amerikaanse president Barack Obama al met sectorgerichte economische sancties. Hij kondigde aan contact op te nemen met Europese leiders voor de sancties als Rusland ervoor zorgt dat de zaak verder escaleert.

Obama kondigde nieuwe stappen aan als de situatie de komende dagen of weken verslechtert. Om de horloges gelijk te zetten met Europa belt hij met diverse leiders. Moskou heeft zich niet aan de afspraken gehouden die op 17 april in Genève werden gemaakt, aldus de VS.

Merkel wil dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten ''zo snel mogelijk'' bijeenkomen om de situatie te bespreken. Een termijn noemde ze daarbij niet.

Wel riep Merkel de Russische president Vladimir Poetin op zijn invloed aan te wenden om de pro-Russische separatisten tot kalmte te manen. ''Dergelijke signalen zijn helaas tot nog toe uitgebleven'', aldus Merkel.

Sovjet-republieken

Vijf voormalige Sovjet-republieken hebben Rusland vrijdag gemaand zijn troepen terug te trekken van de Oekraïense grens.

Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië en Wit-Rusland, die samen met Oekraïne deel uitmaken van het zogeheten Oostelijke Partnerschap van de Europese Unie, pleiten bovendien voor een vrij en eerlijk verloop van de presidentsverkiezingen van 25 mei in Oekraïne.

Rusland houdt dezer dagen opnieuw grootscheepse legeroefeningen aan de grens met Oekraïne. De Tsjechische president Milos Zeman, vrijdag de gastheer van het gezelschap voormalige Sovjet-staten, voorspelde dat de aftocht van Russische troepen de spanningen zou kunnen helpen bedaren.