Alles wijst erop dat Syrië zondag een belangrijke deadline gaat missen. Dan hadden alle chemische wapens het land uit moeten zijn. 

Maar tot nu toe is dat pas met 88,7 procent van de voorraad gebeurd, aldus de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag vrijdag.

Over de verwijdering zijn vorig jaar internationale afspraken gemaakt, na een dodelijke gifgasaanval. De regering in Damascus voorkwam zo een Amerikaanse vergeldingsaanval.

Dinsdag werd de 17e lading chemische wapens en stoffen waarmee die kunnen worden gemaakt, verscheept vanuit de Syrische haven Latakia. OPCW-directeur-generaal Ahmet Üzümcü noemde dat ''bemoedigend''.

De Turkse diplomaat zei te hopen dat de resterende twee à drie ladingen ''snel geleverd worden'' om de gehele Syrische voorraad volgens afspraak tot uiterlijk 30 juni vernietigd te krijgen. Dat gebeurt om veiligheidsredenen op een schip op de Middellandse Zee.

Inmiddels heeft de OPCW er een nieuw probleem bij. Er zijn aanwijzingen dat in Syrië deze maand op verschillende plaatsen chloorgas is gebruikt. Dat gebruik tegen burgers is verboden. Ook zou Syrië de eventuele chloorvoorraad niet in Den Haag hebben opgegeven bij de OPCW, zoals de regels voorschrijven. In westerse hoofdsteden gaan stemmen op dat de zaak moet worden onderzocht.

Chronologie van de Syrische burgeroorlog l Dossier Syrië