Het is volgens de Amerikaanse president Barack Obama misschien wel tijd om nieuwe sancties in te stellen tegen Noord-Korea. 

Nu Pyongyang dreigt met een vierde kernproef moeten er wellicht strafmaatregelen worden genomen 'die nog meer pijn doen'. Obama zei dit vrijdag op een gezamenlijke persconferentie met de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.

De dreigementen van Noord-Korea leiden volgens Obama tot niets anders dan 'verdere isolatie'. Obama erkende tegelijkertijd dat nieuwe sancties maar beperkt effect hebben.

"Noord-Korea is al het meest geïsoleerde land in de wereld. De bevolking lijdt vreselijk door de besluiten die de leiders hebben genomen en we kunnen niet opeens een tovermiddel vinden dat dit probleem in een nacht oplost."

Bedreiging

De rakettechnologie en de kernwapens die Noord-Korea ontwikkelt vormen volgens Obama een directe bedreiging voor Zuid-Korea en Japan, maar ook voor de Verenigde Staten.

"We kunnen niet twijfelen wat betreft onze bedoelingen. We moeten ervoor zorgen dat we, in nauwe samenwerking met onze bondgenoten, Noord-Korea onder druk blijven zetten om zijn handelwijze aan te passen." Het Westen is ervan overtuigd dat Noord-Korea kernwapens ontwikkelt, maar het land zelf ontkent dit.

Gespannen

De inschatting van de Zuid-Koreaanse regering is volgens Park dat Noord-Korea 'helemaal klaar is' voor een volgende kernproef. "Het is een erg gespannen situatie", aldus Park.

"Het bezoek van president Obama aan Zuid-Korea is een sterk signaal aan Noord-Korea dat zijn provocatieve daden niet getolereerd kunnen worden."

Japan

Obama zei verder dat Japan en Zuid-Korea de spanningen die tussen beide landen bestaan moeten oplossen. Hij zei dat beide landen een stap vooruit moeten zetten, omdat hun belangen duidelijk samenvallen.

De betrekkingen tussen Seoul en Tokyo zijn koel, met name vanwege onenigheid over het oorlogsverleden van Japan. Obama zei vrijdag dat de inzet van 'troostmeisjes' door Japan gedurende de Tweede Wereldoorlog verschrikkelijk was en bovendien een schending van de mensenrechten. 

Volgens Obama werden de rechten van de vrouwen, die werden gedwongen zich te prostitueren voor Japanse soldaten, op verschrikkelijke wijze geschonden. Deze vrouwen moeten volgens de president worden gehoord en gerespecteerd worden. Bovendien moet duidelijk worden wat er precies is gebeurd. De Japanse bevolking en de premier zien daar volgens Obama het belang van in.