De Maleisische premier Najib Razak weigert de 239 vermisten van de Boeing 777 van Malaysia Airlines dood te verklaren, ook al is het alweer ruim zes weken geleden dat het toestel spoorloos verdween. 

Dat zei Razak vrijdag in een interview met nieuwszender CNN.

"Op een bepaald moment zal ik dat wel doen, maar nu moet ik rekening houden met de gevoelens van de nabestaanden", aldus de premier. Hij gaf wel toe dat het moeilijk is om "iets anders te bedenken" wat er met de inzittenden is gebeurd.

Razak kondigde ook aan dat zijn regering volgende week een voorlopig rapport zal vrijgeven over de verdwijning van het vliegtuig. Het rapport is al aan de Verenigde Naties voorgelegd.

Nog jaren

De zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines gaat waarschijnlijk nog jaren duren, nu een onderzoek onderwater niets heeft opgeleverd. Dat heeft een Amerikaanse Defensie-functionaris vrijdag gezegd

Volgens de bron breekt een moeilijke fase van de zoekactie aan omdat de concrete aanwijzingen die er waren niets hebben opgeleverd. Op de plek waar mogelijke signalen waren opgevangen van de zwarte dozen van de Boeing zijn geen wrakstukken gevonden. Daarom moeten weer grote stukken oceaanbodem worden afgezocht.

''We hadden alle hoop gevestigd op dit kleine gebied en hebben niets gevonden. We moeten terugkeren naar het grote gebied. En nu spreken we over jaren'', maakte hij een inschatting over het verdere verloop.

Vijf dingen die u moet weten over de zoektocht naar MH 370