De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry praatte donderdag over de situatie in Oekraïne. ​Hij zegt dat Rusland zich niet aan de voorwaarden van het Genève-akkoord over de escalerende situatie in Oekraïne heeft gehouden. 

"Rusland heeft geen enkele concrete stap genomen om de situatie te de-escaleren," aldus Kerry. In het akkoord staat dat alle partijen in het conflict moeten afzien van iedere vorm van geweld, intimidatie en provocatie.

De minister zei ook dat Rusland zorgt voor ''afleiding en bedrog".

Kerry zei eerder al dat Rusland meer sancties van de Verenigde Staten kon verwachten als het niet zorgde voor de de-escalatie van de spanningen in Oekraïne. "Als ze niet hun koers veranderen, zal dat een ernstige en dure vergissing zijn."

De Amerikaanse president Barack Obama zei eerder op de dag al dat hij klaar was om Rusland nieuwe sancties op te leggen, omdat het akkoord niet wordt nageleefd. ''Zoals president Obama vandaag eerder al zei, we zijn klaar om te handelen", aldus Kerry.

De VS hebben al sancties opgelegd aan Rusland. Zo bevroor Washington al tegoeden van Russische functionarissen die betrokken zijn bij de inmenging op de Krim. Ook mogen zij de VS niet meer in.

Vrijdag

Nieuwe strafmaatregelen worden mogelijk vrijdag al ingesteld. Dat meldt The New York Times op gezag van een bron bij de regering. Volgens de Verenigde Staten zijn er voldoende signalen dat Rusland het vorige week overeengekomen akkoord van Genève met voeten treedt. 

Amerikaanse inlichtingendiensten hebben volgens Kerry vastgesteld dat de Russische 'militaire geheime dienst en speciale eenheden een actieve rol spelen in de destabilisatie van Oost-Oekraïne'.

Washington zegt over bewijzen te beschikken dat speciale eenheden die actief waren in Tsjetsjenië, Georgië en op de Krim momenteel in de Oost-Oekraïense stad Slovjansk zijn. 

Bekijk de uitspraken van John Kerry:

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne