Oekraïne is klaar om met Russische militairen te vechten als die het land binnenvallen. Dat heeft de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Andriy Desjtsjitsja donderdag gezegd. 

Hij reageert hiermee op het besluit van Rusland om nieuwe legeroefeningen langs de grens met Oekraïne te houden.

Desjtsjitsja zei dat de aankondiging van Rusland 'de situatie in de regio ernstig laat ontsporen'. Hij wil binnen 48 uur uitleg van de Russen waar ze mee bezig zijn.

De minister zei dat Oekraïne zijn lesje heeft geleerd met de Russische annexatie van de Krim en vervolgde dat 'we nu tegen de Russische troepen zullen vechten als ze Oekraïne binnenvallen'. Volgens hem zijn het Oekraïense leger en volk hier klaar voor.

Het Russische minister van Defensie kondigde enkele uren eerder de nieuwe legeroefeningen langs de grens met Oekraïne aan. Hij deed dat in reactie op geweld bij de Oekraïense stad Slovjansk, waarbij donderdag zeker twee pro-Russische separatisten de dood vonden.

Verenigde Staten

Rusland eist daarentegen dat het Oekraïense leger zich terugtrekt uit het zuidoosten van het land. Alle militairen moeten wat Moskou betreft onmiddellijk terug naar hun bases. De oproep is niet gericht aan het Oekraïense gezag in Kiev, maar aan de Verenigde Staten. De Amerikanen moeten hun invloed gebruiken om de Oekraïense regering tot de terugtrekking te dwingen, vindt de Russische regering.

Timmermans

Volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken wordt de situatie steeds zorgelijker. ''Het valt zeer te betreuren dat Rusland niet bereid is zijn invloed aan te wenden om die groeperingen tot de-escalatie en dialoog te bewegen'', aldus de minister donderdag op zijn Facebookpagina. Hierdoor loopt Moskou de kans dat het akkoord dat Rusland, de VS, Oekraïne en EU eerder overeenkwamen in Genève ''een dode letter'' wordt.

In de Zwitserse stad spraken de vier partijen af dat alle illegale gewapende groepen in Oekraïne worden ontwapend en dat bezette overheidsgebouwen worden ontruimd.

Gijzelen

De Amerikaanse journalist Simon Ostrovsky die enkele dagen in Slovjansk werd vastgehouden door pro-Russische betogers is donderdag vrijgelaten.

Dat heeft de journalist van Vice.com via de telefoon laten weten. Hij is inmiddels op weg naar de Oost-Oekraïense stad Donetsk, waar ook veel separatisten actief zijn. Ostrovsky werd dinsdag gevangengenomen. De journalist verkeert naar eigen zeggen in goede gezondheid. 

Slovjansk wordt al meer dan een week bezet door pro-Russische demonstranten. Zij eisen zelfbestuur of zelfs aansluiting bij Rusland.

Dit moet u weten over de onrust in Oost-Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne