Luigi Lorenzo F., de overleden moordverdachte die vorig jaar in Zoetermeer werd aangehouden, zou het moordwapen hebben geleverd waarmee de Curaçaose politicus Helmin Wiels is doodgeschoten.

Dat meldt Omroep West op basis van verklaringen van meerdere mensen tegenover politie en justitie.

F., alias Pretu, zou volgens een aantal van de ondervraagden het wapen met een andere verdachte hebben geregeld. "Maar er zijn ook anderen die zeggen dat het anders is geweest", zegt officier van justitie Guillano Schoop tegen Omroep West.

De Antilliaanse F. werd in juni 2013 opgepakt in Zoetermeer. Dat gebeurde op verzoek van Curaçao. Enkele weken eerder zou hij M., alias Bolle, om het leven hebben gebracht. In september pleegde F. zelfmoord in zijn cel.

Elvis K.

Wiels werd doodgeschoten op een lokaal strand op 5 mei 2013. Vorige maand meldde zich een man bij de politie die betrokken was bij de moord, maar spijt had gekregen van zijn daad en daarom openheid wilde geven. Deze man, de 37-jarige Curaçaoënaar Elvis Kuwas wordt verdacht van nog twee andere moorden.

Naast Kuwas, die in maart naar Nederland is overgebracht omdat zijn veiligheid niet kon worden gegarandeerd in de Curaçaose gevangenis, zitten nog drie mensen vast.

Opdracht

Eén van hen, de 41-jarige Burney Fonseca, had volgens Kuwas al een jaar voor de moord op Wiels de opdracht gekregen te regelen dat Wiels werd vermoord. Hij wordt ook als de andere verdachte benoemd die samen met F. het wapen regelde, aldus Omroep West.

Op 16 april werd bekend gemaakt dat het Openbaar Minsterie op Curaçao meer tijd nodig heeft voordat de moordzaak op de Curaçaose politicus Helmin Wiels inhoudelijk behandeld kan worden.

Volgens officier van Justitie Ger Rip moesten eerst de betrokkenen bij de zaak nog worden ondervraagd.

Oorspronkelijk stond de inhoudelijke behandeling op 21, 22 en 23 mei gepland. Rip wil dat de zaak zeker drie maanden later wordt behandeld.