De Italiaanse regering zet flink het mes in de aanschaf van Amerikaanse F-35's, de Joint Strike Fighter. Volgens een geheim plan van het kabinet-Renzi wordt de helft minder toestellen gekocht, 45 in plaats van 90.

Het besluit moet een miljardenbesparing opleveren. De regering in Rome wil de Amerikanen voorzichtig van het plan op de hoogte stellen, meldt de Italiaanse krant la Repubblica dinsdag. Het kabinet vreest dat er minder compensatieorders komen als Italië minder JSF's koopt.

Dan zou een grote fabriek die speciaal voor de JSF voor meer dan 800 miljoen euro is gebouwd in het Noord-Italiaanse Cameri, onrendabel kunnen worden.

Italië hoopte dat daar de Italiaanse en de Nederlandse JSF's zouden worden gebouwd. Nederland heeft tot nu toe twee testtoestellen gekocht; de contracten voor de aanschaf van de beoogde 37 toestellen zijn nog niet getekend.

NAVO

Italië wil niet alleen dat de Nederlandse JSF's in Cameri worden gebouwd; Italië wil ook dat alle Europese NAVO-landen en Israël hun JSF's in het plaatsje in Lombardije met zo'n 11.000 inwoners laten onderhouden.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het tijdens een recent bezoek aan Italië nog ''onaanvaardbaar'' dat de Europeanen zo veel minder aan defensie besteden dan de VS. ''Vrijheid is niet gratis'', aldus Obama volgens la Repubblica.