Het officiële dodental van de ramp met een Zuid-Koreaanse veerboot is zondag opgelopen tot boven de vijftig. Duikers hebben eindelijk toegang gevonden tot het vaartuig en wisten meerdere lichamen naar het oppervlak te halen.

Onder de doden zijn zeker 23 scholieren, zei de Zuid-Koreaanse kustwacht.

Nog steeds worden zo'n 250 mensen vermist. Tot dusverre ondervonden duikers grote moeite om het schip binnen te komen, vanwege sterke stromingen en het slechte weer.

Zaterdag slaagden zij erin een raam stuk te slaan en inmiddels hebben ze meerdere openingen gevonden om het veer binnen te komen.

Op verschillende plekken in het vaartuig zijn lichamen aangetroffen. In totaal zijn zondag negentien lichamen geborgen, dertien in het schip, zes daarbuiten. Van overlevenden die eventueel nog aan boord zijn, is geen teken vernomen, zei de kustwacht.

Protestmars

Op een eiland in de buurt van de rampplek hielden zo'n tweehonderd agenten honderd familieleden van vermiste passagiers tegen. Zij hielden naar eigen zeggen een protestmars richting de presidentiële residentie in Seoul om bij de president hun beklag te doen. "De regering is de moordenaar", riepen zij.

"We willen antwoord van de verantwoordelijke waarom bevelen niet doorkomen en er niets gebeurt", zei Lee Woon-geun, vader van een 17-jarige vermiste passagier. "Ze liegen en schuiven de verantwoordelijkheid af op anderen."

Verdedigen

De veerbootkapitein, de 68-jarige Lee Joon-seok, is samen met drie roergangers en de derde stuurman gearresteerd. Hem wordt aangewreven dat hij de evacuatie van het schip pas een halfuur nadat duidelijk was geworden dat het misging in gang zette.

"De stroming was toen erg sterk, de watertemperatuur van de oceaan was erg laag en ik dacht dat als mensen zonder goed zicht op de zaken zelf zouden handelen, door geen zwemvest te dragen, weg zouden drijven en vele andere moeilijkheden zouden tegenkomen", verdedigde Lee zich. "Er waren nog geen reddingsboten, ook geen vissersboten of andere vaartuigen."