De Nederlandse VN-gezant Robert Serry heeft uitgehaald naar de Israëlische veiligheidsautoriteiten. Die weigerden zaterdag een groep van Palestijnse christenen en diplomaten de toegang tot de Heilig-Grafkerk in Jeruzalem. 

Serry liet weten ''onthutst'' te zijn over het optreden van de autoriteiten, melden de Verenigde Naties.

Serry en andere diplomaten waren uitgenodigd voor een paasoptocht naar de kerk. Bij een controlepost werd de stoet echter tegengehouden.

Volgens de VN waren afspraken gemaakt over het doorlaten van de processie, maar daar bleek de politie geen boodschap aan te hebben. ''De Israëlische politie weigerde toegang te verlenen en stelde daar orders toe te hebben'', aldus de VN.

VN-gezant Serry reageerde teleurgesteld op het optreden van de politie: ''De speciale VN-coördinator was onthutst dat een vreedzame processie ten gelegenheid van Pasen in de oude stad werd verstoord door het onacceptabele gedrag van de Israëlische veiligheidsautoriteiten.''

Provocaties

Voor Serry, de speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten, is het incident reden om alle partijen op te roepen religieuze vrijheden te respecteren. Ook maant hij de betrokken groepen ''af te zien van provocaties, zeker tijdens religieuze feestdagen.''

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

Profiel: Robert Serry