Japan zal dit jachtseizoen minder walvissen vangen in de Stille Oceaan. 

Volgend jaar wordt in het antarctische gebied helemaal niet gejaagd op de dieren, hoewel het de bedoeling is dat de commerciële vangst van walvissen het jaar daarop wordt hervat. Dat heeft de Japanse minister voor visserij Yoshimasa Hayashi vrijdag gezegd.

De plannen tonen dat Japan niet van zins is de walvisangst op te geven. Dat gebeurt onder de noemer van wetenschappelijk onderzoek, maar het land werd onlangs op de vingers getikt door het Internationaal Gerechtshof (ICJ).

Dat oordeelde dat de jacht vrijwel volledig commercieel van aard is en gaf Japan opdracht zijn walvisprogramma in het antarctische gebied stop te zetten.

Minder

Volgende week begint de jaarlijkse jacht langs de Japanse noordkust, gevolgd door het noorden van de Stille Oceaan in mei. In de herfst staat nog een jacht langs de kust gepland. Het is de bedoeling dat in het jachtseizoen bijna de helft minder walvissen worden gevangen. Momenteel is dat aantal vastgesteld op 380, dat moeten er 210 worden.

"We zullen de onderzoeksjachten, bedoeld om wetenschappelijke gegevens te verzamelen, voortzetten en de commerciële walvisjacht hervatten", zei minister Hayashi. "We hebben de inhoud van onze onderzoeksprogramma's tegen het licht gehouden en hebben plannen bedacht die maximaal rekening houden met de uitspraak."

Dit jaar beperkt de Japanse walvisvaart in het antarctische gebied zich tot het waarnemen van de dieren, maar volgend jaar moeten de walvissen weer worden bejaagd.